Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нове технологије у служби бољих медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 12. 2009.

Извор: Блиц-специјални додатак

Нове технологије у служби бољих медија


Сајт РТВ Б92 један је од најпосећенијих у земљи, али и региону већ годинама. И данас се коришћење интернета на Б92 изучава на катедрама за медије, ИТ и комуникасије широм света, док на праксу редовно долазе и из медија развијених земаља. Корисници су задовољни и истичу три основне карактеристике - прегледност, ажурност и разноврсност.

Према речима Верана Матића, председника Управног одбора РТВ Б92, развијан је плански веб као нови медиј.

- Проучавали смо природу и развијали специфичности тог новог медија. Такође интернет смо схватили као могућност да се буде неуништив, што је било посебно значајно за време Милошевићеве владавине када смо успели 1996. године, на пример, да преживимо забрану помоћу интернета. У тренутку забране и гашења нашег предајника прешли смо на интернет и повезали се са предајницима „Гласа Америке" и ББЦ и емитовали се преко њихових таласа и тако вратили сигнал Б92 у земљу - каже Матић.

Тако су и 1999. године путем интернета преживели вишемесечну забрану док се нису вратили у етар. У 2000. години користећи интернет направили су највећи медијски пројекат у Европи постављајући предајнике за радио и телевизију и емитујући из Београда сигнал и помоћу интернета добацујући до предајника ван земље који су онда покривали Србију.Када је Б92 након радија покренуо веб, у почетку су постојали новинари који су само радили у мрежи. Али убрзо су сви новинари оспособљени тако да се не дуплира број људи. Онда је дошла телевизија и све је постало компликованије.

- Одлучили смо да успоставимо такву организацију која ће бити централизована, у којој ће се координација и сви сектори налазити у једној соби, такозваном супердеску у којем ће настајати прилози за све платформе. Као резултат данас имамо новинара који прилог који је направио поставља у формату за мобилни телефон, за телетекст, веб, радио и телевизију. То му некако дође суперновинар из супердеска. Већина новинара, као и менаџера је онлајн са могућношћу рада у исто време за све медијске платформе којима располажемо. А менаџери и уредници у сваком тренутку могу доносити одлуке путем интернета, које се обично доносе на заједничким састанцима, а које смо на овај начин минимизирали - објашњава Матић.

Све ово говори да нове технологије омогућавају много већу ефикасност и бољу координацију пословања, али колико су заиста важне технолошке могућности најбоље се може објаснити примером оглашавања.- Окачите исти садржај - прогнозу на мобилни портал, веб сајт, радио и телевизију. Представите спонзора, тиме ће његова порука доћи до најшире могуће публике. Дакле, добијате врло ефикасну рекламу. Али у исто време можете понудити оглашивачу веома прецизно демографије које су за њега важне. На пример, домаћице испод 35. године. То значи да имате велику адаптабилност према трендовима на тржишту - каже Матић.

Награду „ИТ Глобус" за употребу интемета у пословању - промоцију квалитетне употребе интернета и презентацију ефеката које таква употреба доноси, новоустановљено признање часописа „Мицро ПЦ Wорлд", добио је управо Б92.

- Мислим да је ово први пут да смо у Србији добили признање за свеукупне резултате када је реч о коришћењу нових технологија у пословању. До сада смо добијали признања за појединачне медијске подухвате, за најпосећенији и најквалитетнији веб, мобилни сајт... Мислим да је то и због чињенице да наша земља јако заостаје у развоју и коришћењу интернета, те се једноставно не препознаје знање и иновативност коју Б92 користи када је реч о употреби интернета - каже Матић.

Према његовим речима, иако недопустиво каскамо за светом, то само по себи не би требало да забрињава када би постојала снажна жеља и решеност да се то каскање умањи.

- Могло би пуно да се учини на сабијању тог временског заостајања јер још увек имамо младе, талентоване и образоване који су конкурентни са светским кадром. Међутим, не постоји јасна државна политика која промовише е-будућност, е-владу, е-тенденције, која интензивно едукује... Ништа се од тога не догађа и то је највећи пораз. Имамо ограничене појединачне акције уместо да се у овом тренутку купи 100.000 компјутера за ученике и студенте који немају могућности и који би по завршеној едукацији и школској години враћали образовним институцијама за едукацију нове генерације - оцењује Матић и додаје да постоје познати модели који се могу пресликати и да је за три године могуће постићи чудо.

Саговорник наглашава да се медији и друштво могу мењати без нових технологија, али да се уз модерне технологије отвара огромно поље могућности. Такође, оцена је да су нове технолошке могућности добра перспектива и за медиј и за друштво у коме делује, али да оне могу стварати и нове проблеме.

- Све је ипак у човеку и његовом моралном кодексу. И он се редефинише уз нове околности, али постоје универзалне вредности које у свако време морају да функционишу и на нама је да их усавршавамо, намећемо, указујемо на њихову важност, и што је најважније, практикујемо. То ће помоћи да те обрасце прихвате и масе. Медији имају све већу одговорност и на нама у медијима је да ту одговорност што више промовишемо и остварујемо унутар самих наших организација и удружења. Нажалост, мислим да још увек доминира неодговорност и злоупотреба, и ми се са тим морамо озбиљно суочити и сами решавати проблеме. Свака интервенција споља може се претворити у озбиљније ограничавање слобода - каже Матић.

Антрфиле : Награда за мобилну платформу

РТВ Б92 је, може се рећи, и мобилни телефон претворио у сопствени медиј - истовремено је постао и сервисни центар и забавна платформа. Награда за мобилни портал ове године је припала овој станици. Матић објашњава да је прилагођавање веб сајта за праћење и на мобилним телефонима била одлука, јер је много више мобилних телефона него прикључених компјутера на интернет.

- Сада свако и у сваком тренутку може пратити наше вести, али и остале садржаје које нудимо на сајту. Можете се претплатити на најважније вести да вам стигну онда када их ми објавимо на нашим традиционалним медијима, можете наручити прогнозу и слично. Али можете са мобилног и коментарисати и ваши коментари ће, ако задовољавају стандарде, бити видљиви и на мобилној платформи, као и на веб сајту. Значи, ушли смо у тоталну интерактивност са нашом публиком - додаје саговорник.

Соња Шуловић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси