Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пет стотина новинара тражи: Качаревићу укинути притвор
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 11. 2009.

Извор: www.rtv.rs

Пет стотина новинара тражи: Качаревићу укинути притвор


БЕОГРАД - Представници Удружења новинара Србије предали су данас председнику Окружног суда Синиши Важићу петицију са 509 потписа новинара којом се апелује да се новинар Славољуб Качаревић пусти из притвора да се брани са слободе.

У правном смислу УНС сматра да петиција не може имати или не сме имати никакав утицај на процес истраге.

Оно што смо ми желели јесте да судије узму у обзир да се међу 509 колега које су потписале петицију налазе најугледнија имена српског новинарства а да је такође и колега Качаревић веома угледно има наше професије и да свакако заслужује да се брани са слободе, рекао је потпредседник УНС Бранко Жујовић, после предаје петиције.

Он је додао да се УНС нада да би Качаревић, који је члан Извршног одбора овог удружења, могао да буде пуштен на слободу у понедељак када је заказано саслушање сведока.

Добили смо уверавање од Важића да је Качаревићево здравствено стање релативно задовољавајуће и да је судски поступак максимално убрзан, значи да ће све бити, што се тиче судске процедуре, у најкраћем могућем року, рекао је председник Извршног одбора Петар Јеремић.

Не желимо, рекао је Јеремић, да ово буде схваћено као било какав притисак на суд већ је став новинарске јавности да Качаревић де факто није криминалац, де јуре ће правосудни органи рећи да ли је крив или није крив.

"Када су многи криминалци пуштени да се бране са слободе за много тежа кривична дела сматрамо да Качаревић, који је можда колетарна штета обрачуна једног министра са једним власником новина, не би требало да буде у затвору", рекао је Јеремић, који је рекао да је петиција и даље отворена за потписивање.

Против некадашњег уредника Гласа Јавности Качаревића и власника Гласа јавности и Курура Радисава Родића покренута је истрага под сумњом да су током 2001. злоупотребом службеног положаја прибавили противправну имовинску корист.

Качаревићу је, како је образложено, одређен притвор због могућег утицаја на сведоке.

Преузето са http://www.rtv.rs/sr/vesti/drustvo/drustvo/2009_11_05/vest_160818.jsp

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси