Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РТС: Преноси Скупштине коштају милион евра, нека нам плате пола
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 09. 2009.

Извор: Прес

РТС: Преноси Скупштине коштају милион евра, нека нам плате пола


Београд - РТС је спреман да настави да преноси седнице Скупштине Србије, али сматра да парламент треба да покрије половину трошкова преноса, каже се у писму које је Колегијум Јавног сервиса упутио председници Скупштине Славици Ђукић-Дејановић.


РТС је оценио да протокол о сарадњи са Скупштином треба потписати на годину дана, а не до 2012. године, како је предложила скупштинска радна група. Колегијум РТС-а је прецизирао да је Јавни сервис у прошлој години преносио 563 сата заседања Скупштине, а у 2009. 665 сати, и да се на годишњем нивоу трошкови преноса крећу од 900.000 до милион евра.

- Будући да закон не предвиђа обавезу Јавног сервиса да преноси заседања, овим трошком, заправо новцем грађана Србије, РТС практично финансира Скупштину као државну институцију и тиме тај део претплате претвара у својеврсни порез. Да би се избегло незаконито преливање новца из друштва у државу, Јавни сервис сматра да Народна скупштина, односно буџет Србије, треба да покрије половину трошкова за директне и одложене преносе - наведено је у писму Колегијума РТС-а.

Наводи се да РТС жали што преко летње паузе није формиран посебан кабловски парламентарни канал који био могао да покрије милион домаћинстава у Србији, и наглашава да би „чвршћа шема“ рада Скупштине знатно олакшала посао Јавном сервису, који, како је наглашено, има многобројне унапред плаћене обавезе, али и законску обавезу да одређени број сати програма посвети дечјем, образовном и културном програму.

- Напомињемо да РТС ради у кризном режиму, да су плате менаџмента лимитиране, да се штеди у свим сегментима рада и производње и сматрамо неприличним да, мимо закона, милион евра народног новца поклањамо Скупштини - закључио је Колегијум РТС-а.

Професор ФПН-а Мирољуб Радојковић рекао је јуче да РТС тражи 10.000 евра по дану преноса седница Скупштине.

- Јавни сервис, коме закон гарантује самосталност, нема обавезу да се са било ким договара, и уређивачки тим је једини надлежан да каже хоће ли бити преноса и у ком обиму - каже Радојковић.

Д. Луковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси