Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Закаснела реакција
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 09. 2009.

Извор: Глас јавности

Закаснела реакција


Београд - Управни одбор Асоцијације медија, чији је председник главни уредник дневног листа Блиц Веселин Симоновић, саопштио је да је незадовољан недавно усвојеним изменама и допунама Закона о информисању пошто њима није обухваћен већи број примедби и сугестија тог удружења.

Међутим, уредници водећих штампаних медија побунили су се против усвојених измена Закона о јавном информисању тек пошто је протекло више од две недеље откако су оне усвојене.

Подсећајући да су апеловали да висина казни које би се изрицале јавним гласилима не могу бити везиване за приходе од продатог тиража и огласног простора, да она не би смела да пређе законски максимум предвиђен Законом о привредним преступима и Законом о прекршајима, те да условна казна у случају првог преступа требало да важи за све прекршаје, Симоновић за Глас јавности подсећа да ништа од тога није уважено.

- Зато смо одлучили да сами напишемо законски текст. У писању предлога ће учествовати најбољи домаћи и страни стручњаци. Нећемо позивати никакве политичаре и политиканте и такозване експерте, већ само људе из струке. Након тога, наш предлог ће бити представљен јавности како би сви са њим могли да се упознају и да га прочитају. Очекујем да ћемо предлог представити за око месец-два - каже Симоновић.

С друге стране, председница УНС Љиљана Смајловић истиче да није приметила да је Асоцијација медија била толико критички настројена према изменама Закона о јавном информисању уочи усвајања.

- Волела бих да је током јула и августа Асоцијација медија била борбенија у показивању отпора при доношењу закона јер би тиме и њихови садашњи напори били уверљивији. Чак ми се чинило да су, на неки начин, давали зелено светло законским изменама. Нису чак ни захтевали да се брише одредба о забрани рада медија у случају блокаде рачуна дуже од 90 дана, већ се за то изборила ЛДП. То само показује да досад нису били гласни у критикама закона и да су показали кооперативност у односу на власт - подсећа Смајловићева.

Владимир Водинелић, доскорашњи члан радне групе за израду медијских закона при Министарству културе, која је у међувремену расформирана, верује да ће бити још иницијатива да се измењени закон промени. Он истиче да је заштитник грађана Саша Јанковић оформио нову Радну групу са задатком да оцени да ли су измене Закона о јавном информисању у складу са Уставом Србије и са појединим међународним актима, попут Европске конвенције о људским правима.

- Наш став ће бити познат за дан-два, мада сам ја већ наглашавао да жалим јер је дошло до усвајања оваквог закона, али се истовремено надам да он неће бити дугог века. Познато је да као чланови радне групе при Министарству културе нисмо консултовани приликом писања законских измена, након чега смо се захвалили на тој дужности. Будући да се и ова нова радна група бави Законом о јавном информисању, јасно је да ће иницијатива за измену тог закона доћи са више различитих страна, пошто се ради о тешким атацима на слободу медија, слободу изражавања, као и права на уживање имовине - каже Водинелић.

Чланице Асоцијације медија су компанија „Новости“, „Рингијер Србија“, „Колор прес“, „Политика новине и магазини“, „Прес паблишинг груп“, „Адрија медија“, „Дневник“, „Војводина инфо“, „НИН“ и „Економист“.

Антрфиле :

Момиров: Легитимно право грађана


Државни секретар у Министарству културе Надица Момиров каже за Глас јавности да свако има право да учествује у писању измена закона и да их предлаже.

- Наравно, потребно је да се испоштује процедура, која укључује прикупљање довољног броја потписа пре него што се предлог упути Народној скупштини. Министарство културе неме ништа против тога јер је то легитимно право грађана и удружења - истиче Момиров.

Ј. Јовановић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси