Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медији мањина не могу се ослањати само на буџет
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 09. 2009.

Извор: Политика

Медији мањина не могу се ослањати само на буџет


Србија је једна од ретких, можда и једина држава која финансира гласила и програме на језицима националних мањина, истакао је у разговору за „Политику” Божидар Димитров, бугарски министар без портфеља задужен за дијаспору.


Ниш – Са амбицијама да отвори шире перспективе за медије на бугарском језику у Србији и афирмише бугарску заједницу у нашој земљи, у Нишу је организован медијски форум под називом „Бугарска заједница у Србији – мост између Брисела и Београда“. На скупу, који су организовали Асоцијација бугарских медија у свету, Бугарска телеграфска агенција (БТА) и Новинско-издавачка установа „Братство“ из Ниша, говорио је и Божидар Димитров, бугарски министар без портфеља задужен за дијаспору.

 – У склопу активности усмерених ка евроинтеграцијама, Србија ће имати несебичну помоћ Бугарске. Србија је, колико ми је познато, једна од ретких, можда и једина држава која из свог буџета финансира гласила и програме на језицима мањина. Смањење средстава из буџета Србије за ове намене у овој години не сме се, међутим, одразити негативно по њихов даљи опстанак, али се ни гласила националних мањина не могу ослањати само на буџетску помоћ. Сматрам да се због значаја и важности медија за припаднике бугарске националности ван матичне земље, јер се они на тај начин зближавају и негују традицију, али и информишу о свему што их занима, мора наћи начин да и даље излазе – истакао је Димитров у разговору за „Политику“. Он је нагласио да у више од 30 земаља на свих пет континената излази око стотину штампаних гласила и да се емитује телевизијски и радио програм на бугарском језику, које сами финансирају бугарски држављани ван матице.

– У Нишу деценијама излазе информативни лист „Братство“, часопис „Мост“ и дечије новине „Другарче“. У редакцијама ових гласила морају да пронађу начин да и сами обезбеде део финансијских средстава. На том плану већ је учињен значајан корак, јер су се из Созопола, Поморја, Бургаса и Несебара већ јавили донатори и спонзори који су схватили да медије за потребе бугарске мањине у Србији треба сачувати. У исто време нова влада Бугарске обећава помоћ медијима у дијаспори, али мора се знати да је влада изабрана у тренутку када је у државном буџету мањак већи од 1,3 милијарде евра па треба имати стрпљења – објаснио је министар Димитров, уз констатацију да је, за разлику од неких прошлих времена, бугарска мањина у Србији данас у веома повољном положају:– Многи проблеми су решени, попут стварања могућности образовања на бугарском језику и несметаног рада културно-информативних центара, који имају пуну подршку државних органа Србије – закључује Божидар Димитров.

Тома Тодоровић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси