Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тридесетак припадника МУП-а јуче држало у блокади редакције Курира и Гласа јавности
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 09. 2009.

Извор: Глас јавности

Тридесетак припадника МУП-а јуче држало у блокади редакције Курира и Гласа јавности


Београд - Тридесетак припадника МУП Србије упало је јуче око 15 часова у просторије дневних листова Курир и Глас јавности, као и недељника Гром и Стил, асистирајући пореској инспекцији која већ други дан покушава, противно закону, да без сачињавања записника заплени сву документацију о пословању фирме која је наш издавач.

Порески полицајци по први пут банули су у зграду у Влајковићевој 8 у уторак око 14 часова. После деветочасовног прегањања с нашим адвокатима напустили су просторије Курира необављена посла, али су зато запечатили све канцеларије, укључујући и ону у којој се налази сервер (део компјутерског система без кога је немогуће направити новине - прим. аут.).

Власници и уредништво нашег листа напомињу да желе да сарађују с пореским инспекторима, али уз поштовање закона, што у овом случају значи попис изнете имовине и сачињавање записника. До закључења овог броја порески полицајци нису желели да пописују било шта, већ су инсистирали на томе да запечаћену документацију однесу из фирме.

Наредбу за одузимање докумената потписао је дежурни истражни судија Александар Вељић.Да ствар буде још гора, добар део поподнева новинари и уредници Курира нису могли да напуштају зграду, и то без икаквог образложења!

Полицајци, који су се представили као чланови полицијске бригаде Београд, рекли су да им је наређено да никоме не дозвољавају да напусти просторије редакције, али нису могли да објасне од кога су то наређење добили.

Николић:

Ово није европска Србија


Упад пореских инспектора и полицијске бригаде у просторије Курира и покушај заплене докумената и сервера осудила је већина политичких странака у Србији. Лидер СНС Томислав Николић тврди да све ово представља опомену за остале медије. Према његовим речима, то није Србија и демократија коју је Борис Тадић обећавао грађанима.

- Са жаљењем констатујемо да је влада, односно двојац Тадић-Динкић, кренуо на медије. Приликом упада у Курир окупило се доста новинара, телевизијских екипа, али не примећујем новинарску солидарност. Ниједан медиј о томе није објавио готово ниједну реч! Представници СНС присуствовали су читавом скандалу у коме се један медиј као образац и опомена осталима затвара и гуши - истиче Николић.

Даница Драшковић
, супруга лидера СПО Вука Драшковића, не одобрава упад у просторије нашег листа, што сматра недемократским чином.

- Ни у време највеће диктатуре није се десило да се медији на такав начин притискају! Мислим да се ту ради о личном обрачуну и злоупотреби власти, због чега ће неко некада морати да одговара - наглашава Драшковићева и додаје да је забрана кретања новинарима Курира подсећа на „оживљавање стаљинистичких метода“.

Лидер НС Велимир Илић сматра да је све што се последња два дана дешава с Куриром ништа друго до класична диктатура и обрачун режима с неподобнима.

- Никада није било овако!

Србија се на лествици демократије вратила пет корака, у једно врло мрачно време, где ништа не постоји сем режима. Ово су последњи трзаји власти. Ти трзаји су сада најопаснији, и требало би их преживети - истиче Илић.

ДСС:

Слоба је био бољи!


За Јована Палалића, председника ИО ДСС, упад у Курир је очекиван јер су поједини министри најављивали да ће се обрачунавати с медијима.

- Треба приказати јавности да је све што сте радили било у складу са законом, како и јесте. Сигурно је мотив намера да се затвори Курир, једини медиј који у овом тренутку пише објективно и онако како грађани Србије осећају, односно онако како не одговара влади. Ако вас угасе, онда ће свака слободна реч изговорена против владе нестати - сматра Палалић.

Његов страначки колега Слободан Вуксановић осуђује упад полиције у Курир, оцењујући да је тај потез парадигма односа према новинарима после 2000. године.

- Милошевићев начин је био елегантнији! „Генијалац“ који је све то смислио изгледа није свестан да ова власт неће још дуго. Свако ко је ово радио у прошлости завршио је веома брзо и веома лоше. Слање полицијске бригаде међу новинаре и застрашивање не препоручује ову власт за ЕУ, већ за џунглу - закључује Вуксановић.


Антрфиле :

Љиљана Смајловић, председница УНС-а

Држава има право да одузима лиценце за емитовање телевизијама, преко РРА, али нема право да на овакав начин зауставља штампање писаних медија - рекла је председница УНС Љиљана Смајловић и додала:

- Тражићемо да се наши партнери у иностранству информишу о свему овоме и треба очекивати реакцију међународних организација.

Нино Брајевић (УНС)

- Не може нико да одузима новинарску опрему и да доводи у питање излазак новина. Ако се деси да они на силу зауставе штампање Курира, биће одговорни и они који су узели опрему, и они који су им асистирали у томе. Све ово подсећа на сцене упада на БК Телевизију, кад су тражили линк за емитовање програма. Није било повода да полиција у оволиком броју долази у Курир, јер није, колико ја знам, било ометања инспектора - рекао је за Глас јавности Нино Брајевић.

Министарство финансија:

Само сумњамо

Државни секретар у Министарству финансија Миодраг Ђидић, задужен за област пореза, каже да је пореска полиција реаговала зато што постоји сумња да је реч о утаји пореза.

- Припадници пореске полиције ушли су у компанију која издаје новине Курир зато што постоји сумња да је реч о утаји пореза. Реч је само о сумњи, потребни су докази и на томе се ради. Постоји налог Четвртог општинског суда. Дај боже да је све у реду и да никога неће заболети глава - каже Ђидић и додаје да не би требало да се диже велика прашина у вези са овим, те да ће све ће бити у складу са законом..

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси