Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Уставни суд демантује Брадића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 09. 2009.

Извор: Глас јавности

Уставни суд демантује Брадића


БЕОГРАД - У Министарству културе Србије тврде да су се, пре изношења Предлога измена и допуна Закона о јавном информисању, консултовали са Уставним судом Србије, и да им је овај суд „дао зелено светло“ за поменути закон. Међутим, у Уставном суду Србије оштро демантују ову информацију.

Државни секретар у Министарству културе Надица Момиров тврди у за Глас јавности да то министарство од Уставног суда није добило никакву замерку нити сугестију.

- Не страхујемо да ће, ако се овај Закон опет нађе пред Уставним судом, бити другачије. Процедура доношења закона је таква да постоји законодавни одбор који се стара да сви закони буду усклађени са Уставом, што је у овом случају испоштовано - каже Момиров и додаје да у Министарству културе не очекују никакве последице по њих због изгласавања оваквог закона.

С друге стране, секретар Уставног суда Радован Безбрадица каже да УСС нема право да коментарише законске предлошке који ће се тек наћи у процедури.

- Уставни суд такву врсту услуга не даје никоме! Не дајемо ни коментаре о законима који треба да буду донети јер би то било прејудицирање, а то суд, по закону, не ради - категоричан је Безбрадица. Он није искључио могућност да је неко из УСС незванично с неким разговарао, али је потврдио да званично још нико није затражио мишљење овог суда у вези са Законом о информисању.

- У члану 104 Пословника Уставног суда Србије пише да овај суд не даје правне савете и мишљења о појединим питањима правне природе. Тачније, ми не одлучујемо о представкама у којима се траже правни савети и мишљења - објашњава Безбрадица уз напомену да сваки грађанин може званичним путем да покрене иницијативу пред Уставним судом.

- Уколико УСС нађе да су одређени чланови противуставни даном објављивања те одлуке у Службеном гласнику, поменуте одредбе или чланови се бришу, односно на њих више нико не може да се позива - истиче наш саговорник.

И Зоран Лакићевић, адвокат УНС, каже да би чланови закона који су против Устава требало да се избришу, али сматра да осим политичке одговорности предлагачи таквог закона неће сносити никакве друге последице.

- Поред тога што су три одредбе закона у директној супротности са Уставом Србије, и остале су антиевропске. Немогуће је да се Министарство културе консултовало са УСС пре предлагања закона, јер то није пракса. Уосталом, давање таквог мишљења и није у њиховој надлежности. Можда је Надица Момиров изразила своје жеље, али то је далеко од стварности. Уосталом, сви се сећамо да је Влада амандманима изменила неке делове закона, тако да је тешко он био на претходној оцени УСС - подсећа Лакићевић.

Према његовим речима, уколико се на основу оваквог закона пре оцењивања његове уставности буду донеле одређене одлуке, онда ће бити могуће тражити обештећење, што би могло значајно да оптерети државни буџет.

Глас јавности је јуче безуспешно покушавао да из кабинета председника Србије Бориса Тадића добије коментар на оцену стручне јавности да су одређене одредбе Закона о информисању, који је председник потписао, противуставне.

Антрфиле :

Хомен: Сачекати званичне реакције из ЕУ


Државни секретар у Министарству правде Слободан Хомен каже за Глас јавности да, поред оцене уставности Закона о информисању, треба сачекати и званично мишљење Оебса, Савета Европе и Европске комисије.

- Веома је битно, поред оцене уставности, шта ће рећи ове релевантне европске институције које имају своја мерила и критеријуме за слободу штампе. Измене Закона о информисању биће највероватније коментарисане и у годишњем извештају Европске комисије о напретку Србије који ће бити објављен у октобру. Не бих спекулисао да ли је овај закон у складу са Уставом или не, јер је Уставни суд независна институција у чији рад не желим да се мешам - напомиње Хомен.

Г. Раковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси