Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тодорић: Противуставна три члана Закона о информисању
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 09. 2009.

Извор: Прес

Тодорић: Противуставна три члана Закона о информисању


БЕОГРАД - Усвојене измене Закона о информисању противне су Уставу Србије у најмање три тачке, тврди за Пресс директор Правног форума Владимир Тодорић, којег је УНС ангажовао да припреми поднесак Уставном суду за оцене уставности спорног закона.


- Прво, закон укида право физичком лицу да оснива јавно гласило. У члану 1 закона наводи се да „јавно гласило може основати домаће правно лице“, док у члану 50 Устава стоји да је „свако слободан да без одобрења, на начин предвиђен законом, оснива новине и друга средства јавног информисања. „Свако“ из Устава је и физичко и правно лице. Они су увели ту забрану да би привредни судови могли да буду надлежни над овом материјом. Да не причамо да су привредни судови некомпетентни за област људских права, у шта спадају слобода медија - каже Тодорић.

Он додаје да је неуставан и члан 2 закона, који уводи регистар гласила преко кога се у ствари уводи систем дозвола.- Члан 50 Устава каже да „свако, без одобрења“ може да покрене гласило. Дакле, нема никаквих одобрења ни дозвола. Регистар јесте неопходан, али казна мора бити грађанско-правна, а не одузимање права за издавање гласила.

Посебна је прича што закон не дефинише како ће регистар да изгледа, већ се у члану 7 наводи да то одређује надлежни министар?! Замислите то. Министар ће да дерогира Устав. Устав свима даје право на слободу изражавања. Били то Радосав Родић, Жељко Митровић или било ко други - наглашава Тодорић, и додаје да је трећа неуставност у члану 2.

- Наводи се да „оснивач јавног гласила не може пренети или на други начин располагати правом на јавно гласило или правом на издавање јавног гласила“. То директно крши члан 58 Устава, који јемчи право на својину.

Знате ли да се право на својину још од римског права састоји од права на коришћење, уживање и располагање?! Устав каже да „право својине може бити одузето или ограничено само у јавном интересу утврђеном на основу закона, уз накнаду која не може бити нижа од тржишне“.

 А Закон о информисању није дефинисао који је то јавни интерес. Јасно је да законописци циљају на Радосава Родића (власник „Курира“, прим. ур), који избегава плаћање казни отварајући нове фирме.

Али, није то Родић измислио, већ само копирао оно што ради целокупна српска привреда. Ако се жели спречити таква пракса, онда то треба радити Законом о привредним субјектима - сматра Тодорић.

Он истиче да су предвиђене новчане казне „драконске, али да казнена политика не може бити предмет оцене уставности“, већ еветнуално међународног суда за људска права .

Б. Бојић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси