Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  УНС: закон не сме проћи!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 08. 2009.

Извор: Прес

УНС: закон не сме проћи!


Главни уредници и медијски стручњаци на скупу у Удружењу новинара Србије јуче још једном апеловали на посланике да не усвоје Предлог закона о информисању.


БЕОГРАД - Председница Удружењу новинара Србије (УНС) Љиљана Смајловић позвала је јуче посланике да не усвоје Измене Закона о јавном информисању и најавила да ће им у понедељак, пред гласање, бити уручена петиција којом се тражи да не подрже тај закон.

- Уколико предлог закона ипак буде усвојен, УНС од председника Србије Бориса Тадића тражити да тај закон не потпише, а обратићемо се и Уставном суду Србије - изјавила је Смајловићева на скупу „Стоп антиевропском закону о јавном информисању“. Према њеним речима, ниједан амандман не може да уклони све недостатке и укине све казне којима је циљ да гасе медије.- Ако закон буде изгласан и ако га потпише председник Тадић, ми ћемо се обратити и Европском суду за људска права. Чињеница да нико од стручњака није консултован довољно говори о мањкавости предлога - напоменула је председница УНС-а, и изразила задовољство што власт није успела да подели новинаре.

Председница УНС-а Љиљана Смајловић најавила је да ће у понедељак, 31. августа, испред Скупштине Србије бити организовано потписивање петиције против закона о информисању

.- Ово је наш последњи покушај да објаснимо јавности, власти, али и свим посланицима зашто измене закона не треба да прођу у овом облику. Предложени амандмани не могу да пониште дубоку антиевропску особину закона. Када власт доноси репресиван закон против медија, она то никад не чини да би заштитила грађане због клевете, већ да би заштитила себе од критике - рекла је Смајловићева.

Главни и одговорни уредник „Политике“ Драган Бујошевић рекао је да је медијима остало једино да се надају да Предлог закона о информисању неће бити усвојен.

- Ја не знам да ли ће закон проћи или не, то је још лутрија, очигледно да ту постоје извесни политички разговори - истакао је Бујошевић, и изразио жаљење што новинари нису сами предложили закон о информисању и тако на најбољи начин уредили односе у професији.

Члан радне групе Министарства културе за медијске законе Раде Вељановски изразио је сумњу у спремност власти да се развласти у медијској сфери, иако је то круцијални стандард демократских држава.

- У државама у транзицији се пре свега очекивало да политика и власт макну руке од медијског система, што не значи да нема њене одговорности у даљој трансформацији медија - казао је он. Према његовим речима, ако се допусти да се у закон прокријумчари став да је могуће гасити медије јер су нешто погрешно урадили, то би значило да се промовише стил да у сваком сукобу до кога дође једна од те две стране мора да нестане.

Заштитник грађана Саша Јанковић оценио је да закон који је Влада предложила представља опасност за остваривање слобода и права грађана, али и по остваривању медијских слобода.На скупу су против усвајања закона говорили и одговорни уредник недељника „Време“ Филип Шварм, професор права Зоран Ивошевић и главни и одговорни уредник свих издања Пресса Ђоко Кесић.

(A. Г. - Е. П.)

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси