Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пиратерија гуши етар
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 08. 2009.

Извор: Вечерње новости

Пиратерија гуши етар


ДЕСЕТИНЕ пиратских радио и ТВ станица несметано раде, а службе РАТЕЛ и РРА мање-више безуспешно покушавају да их у томе спрече. Када открију одакле се емитује нелегални програм, инспектори ових агенција запечате студио и напишу пријаву. Али, чим се удаље, пиратски емитери поломе печат и наставе по старом.


Све док пиратима не буде заплењена опрема, овај проблем неће бити решен, а за то је, објашњава Горан Караџић, заменик председника Савета РРА, потребна измена Закона о радиодифузији и телекомуникацијама.

- Наши правници сматрају да МУП, према Закону о кривичном поступку, може да пиратима одузима опрему, и надам се да ће они почети што пре да користе ту могућност. Али, потребно је и да наши инспектори добију овлашћења да, уз асистенцију полиције, могу да заплене опрему - истиче Караџић.

Не постоји прецизна евиденција о "дивљим" емитерима, јер се њихов број мења из дана у дан. Дешава се да некоме запечате студио, а он већ наредног дана почне да емитује програм под другим именом и са друге адресе.

- Пиратерија је један од најозбиљнијих проблема и, нажалост, имамо државне представнике који нелегално емитују програм. Телевизија Прешево, у власништву локалне самоуправе овог града, није ни била у процесу за добијање фреквенције, јер није поднела потпуну документацију - објашњава Караџић.

Највише нелегалних програма у етар се шаље из Новог Сада и Пожаревца, објашњава наш саговорник. Имају, каже он, чак и своје удружење. Београд је "чист" од пиратских радио-станица.

Антрфиле : ИСТРАЖИВАЊЕ

АНЕМ је недавно објавио истраживање у ком се каже да је у протеклих годину дана од 151 нелегално коришћене фреквенције ослобођено само њих 55. Њихов извештај сачињен је у оквиру пројекта "Правни мониторинг медијске сцене у Србији" и у њему криве РРА и РАТЕЛ за недовољно ангажовање у гашењу пиратских емитера.

И. Мићевић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси