Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ако се премијер буде бавио реконструкцијом владе, она неће бити успешна
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 08. 2009.

Извор: Борба

Ако се премијер буде бавио реконструкцијом владе, она неће бити успешна


Аналитичари су јуче били опрезни у процени будућности Владе Србије, након незваничних информација објављених у медијима да премијер и председник Републике увелико планирају реконструкцију кабинета Мирка Цветковића.

Већина политиколога одбацује спекулације да је главни мотив за причу о реконструкцији Владе заправо покушај дисциплиновања, па и уцене, оних чланица владајуће коалиције које не подржавају медијски закон.

Наиме, због одлуке Социјалистичке партије Србије и њених коалиционих партнера, ЈС и ПУПС, да апстинирају приликом гласања о закону о информисању, изјашњавање у парламенту је померено за последњи дан августа како би старији партнери у влади, Демократска странка и Г17 плус, евентуално убедили социјалисте да промене став и тако намакли неопходну већину.

Директор Цесида Зоран Лучић каже за „Борбу“ да сумња да би се мењало устројство Владе Србије само због СПС-ових министара, односно да су приче о реконструкцији само претња социјалистима због ускраћивања подршке закону о информисању.

„Реконструкција Владе је заиста слабо оправдање, како за меру штедње у години кризе, тако и за претње одбеглој чланици владајуће коалиције. У Влади је било промашаја у кадровању, али сумњам да је главни мотив смањења Владе покушај уцене или нечија жеља да се отараси непослушног министра. С друге стране, реалан проблем ове Владе је врло скупа комплетна државна администрација, која се не може решити једноставном реконструкцијом, већ систематским смањивањем трошкова, почевши од најмање општине“, наводи Лучић и додаје да постоје општине у Србији које упошљавају скоро целу своју популацију само у администрацији.Он је нагласио да, ипак, подржава покушаје реконструкције, уколико су они стварни.

„Да ли ће то заиста бити урађено, кога ће се ослободити и да ли ће то заиста подићи квалитет рада Владе, остаје нам да видимо. Ако се то препусти премијеру, онда сумњам да ће бити успешно, јер не знам колико је он у стању да контролише читаву Владу, уколико се она комеша због једног закона“, рекао је он.

Лучић искључује могућност евентуалног уласка напредњака на место социјалиста у Влади Србије.

„Две тренутно највеће громаде на политичкој сцени Србије су ДС и СНС. Погрешно је тумачење да ће оне заједно држати комплетну власт, јер се дешава укрупњавање политичке сцене. Значи, ступа на снагу двопартијски систем, као и у већини држава Европске уније. То подразумева да се те две партије наизменично смењују на власти, уз подршку осталих странака које прелазе цензус, а не да само оне, као најкрупније, сачињавају власт. Верујем да је то наш будући сценарио“, закључује Лучић.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић каже за „Борбу“ да поновно разматрање смањења Владе нема везе са размирицама унутар владајуће коалиције око закона о информисању.

„Мало је вероватно да је помињање реконструкције Владе на јесен повезано с унутрашњим политичким проблемима владајуће коалиције, јер се та идеја појавила још почетком године. Сумњам да ће закон о информисању произвести кризу Владе, јер ће демократе и Г17 плус вероватно постићи компромис са социјалистима до дана за гласање, из простог разлога што ни једној партији владајуће коалиције тренутно не одговарају избори“, оцењује Станковић.

Он сматра да је реконструкција Владе неопходна због околности у којима се налази домаћа и светска економија. „Смањење броја министарстава свакако није једина мера штедње коју би Влада требало да предузме. Цела администрација је прегломазна, стога се буџет мора растеретити и на друге начине, а не само медијски популарним порукама као што је реконструкција. Уштеда буџетских средстава би, суштински гледано, требало да буде тест за власт, а не камен спотицања“, објашњава Станковић.

Према његовим речима, Влада Србије пати од константног недостатка кредибилитета, стога је пожељно по њих да што пре нађу пут за излазак из сопствене кризе, а затим и из светске кризе

.„У оваквим околностима Владе не падају, па чак ни због губљења већинске подршке за закон који су сами писали. То што странке које чине власт имају различита програмска опредељења, па се политички размимоилазе, то представља мали проблем за њих и увек некако пронађу формулу за заједничко функционисање. Али, кредибилитет Владе Србије је пољуљан самом чињеницом да су неки министри, као што је Млађан Динкић, виђенији од самог премијера“, рекао је Станковић.

Антрфиле : Новинари не верују да ће медијски закон бити усвојен

Већина новинара сматра да закон о информисању, о којем би парламент требало да гласа 31. августа, неће бити усвојен. У оквиру недељне анкете УНС-а, новинари су одговарали на питање: „Верујете ли да ће предложене измене Закона о јавном информисању у неизмењеном облику бити усвојене 31. августа“. Од 74 учесника у анкети њих 54 (73 %) верује да предложене измене Закона неће бити усвојене, док 16 (21,6%) верује да хоће, а четворо (5,4%) нема став.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси