Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дачић: Нећу свађу али не пристајем ни на притиске
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 08. 2009.

Извор: Блиц

Дачић: Нећу свађу али не пристајем ни на притиске


Хоћу да променим СПС, а не да учествујем у стварима због којих би после рекли да смо остали исти


Владајућа коалиција није у кризи и такође не догађа се први пут да нека од чланица изрази неслагање са одређеним законским предлозима, као што је тренутно случај са предлогом закона о информисању, каже за „Блиц“ потпредседник Владе Србије и лидер СПС Ивица Дачић.

Он додаје да СПС није била консултована о закону што говори да је већ можда постојао договор о већини у Скупштини и да сматра да је пре уласка закона у процедуру требала да постоји широка јавна расправа у којој би учествовали сви релеватни чиниоци.

„Остајемо при ставу да странка буде уздржана приликом гласања јер не желим да СПС учествује у изгласавању закона који би да да је донет у време власти Милошевића био нападнут и критикован“, истиче Дачић.- Нећу да учествујем у притисцима на медије, поништању изборних резултата. Нећу да било којом својом одлуком допринесем ратовима, новим санкцијама. Нисам сигуран да су они који су изашли петог октобра на улице били за овакав закон о информисању. Хоћу да променим СПС, а не да учествујем у стварима због којих би после рекли да смо остали исти. Не желим свађу, осуђујем неаргументоване нападе, али не прихватам да се нешто мора ако мислим да није добро. И пре 2000. године се говорило да се мора па је после СПС замало нестао са политичке сцене – каже Дачић.

Када је реч о Закону о информисању све што се десило је било супротно основним принципима на којима је формирана коалиција јер је направљен законски предлог са којим је СПС упозната тек када је дошао на дневни ред Владе.

- То је супротно основних начелима наше коалиције, а то је начело договарања. Већ тада сам свима ставио до знања да је питање медија и закон о информисању болна тачка СПС и да је наша странка због тога била оптуживана и стављање на стуб срама али да нећемо правити проблем око кворума у Скупштини – истиче Дачић.

Лидер СПС додаје да жели да странку води напред, а не да га било ко повезује са прошлошћу.

- Не браним ниједан медиј, не браним оне који неистинама нападају људе већ желим да СПС избегне свако повезивање са лошим стварима из прошлости. На хиљаде људи у СПС претрпело је линч после 5. октобра због тога. Па и ја сам био стављен на црну листу ЕУ и САД због закона о информисању –каже Дачић.

Однос према овом закону није однос према Г17 или према Динкићу већ је реч о принципу, истиче лидер социјалиста.

- Не понаша се СПС лицемерно, нити жели да Србију враћа у ’90 напротив од нас, они који су нас рушили 5. октобра 2000 између осталог и због притиска на медије, сада траже да понављамо исте грешке. Сада се цела ствар интерпретира да ми штитимо један медиј и његовог власника, а који је наша власт хтела да затвори пре десет година, који је тада штампао билтен за промене против Милошевића, а све казне које су по том закону добијали плаћали су припадници те коалиције која је рушила Милошевића. Осуђујем неосноване нападе на сваког појединца, али треба знати да ће се високе казне према закону односити на све медије, а не само на тај један. Може се поново доћи у ситуацију да неко то тумачи као притисак на медије. Не желим да СПС опет буде са тим повезиван – истиче Дачић.

Он додаје и да два дана пред гласање са руководством ове странке нико није разговарао, нити је покушано да се дође до неког договора.

- Свесни смо да је, чим са нама нико није разговарао, већина обезбеђења договором других политичких странака. У коалицији би требало да влада међусобно веће поштовање посебно када је реч о различитим мишљењима. Све се може превазићи договором. Уцене, притисци, увреде свакако томе не доприносе – закључује Дачић.

Антрфиле : Динкић олако износи тешке оптужбе

- Не желим да полемишем са Динкићем и Г17 јер сматрам да за то нема разлога. Исто као што сам поштовао његов став о енергетском споразуму са Русијом или став мађарских странака о правосудним законима, исто тако очекујем да нико наш став о закону о информисању не схвата лично. Људи морају да схвате да СПС има неколико кључних и принципијелних ставова око којих свакако има веће и болније искуство него неке друге странке. Власти се мењају а закони остају – каже Дачић.

На изјаву лидера Г17 плус Млађана Динкића да лидеру СПС „више одговара деструктивни медијски систем који је успостављен у доба Милошевића, а који је заслужан и за припрему атмосфере у којој је убијен Зоран Ђинђић“, Дачић каже да није у реду да се тешке оптужбе тако олако износе.

- Посебно када долазе од оних који јако добро знају да ни ја ни СПС у томе нисмо ни на који начин учествовали – каже Дачич.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси