Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нисмо спас Влади
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 08. 2009.

Нисмо спас Влади

Чедомир Јовановић лидер Либерално-демократске партије први пут говори о улози ЛДП око спорног Закона о информисању

 


Лидер ЛДП Чедомир Јовановић поручио је у разговору за "Новости" да његова партија није спречила пад Владе Србије због нејединства у владајућој коалицији око закона о информисању. Договором са ДС и Г 17 нисмо спасли владу, али смо створили услове да њен будући пад буде увод у промене набоље, а не у нови хаос.

Да ли бисте заменили Г 17 плус или СПС у случају да влада остане без неких партнера?

- Чак су и ванредни избори боље решење. Не видим како бисмо ми у таквој влади могли било шта да радимо. Ми смо предложили владу са само 12 министарстава. Па, ова садашња не може да се спакује ни у један аутобус, замислите како би пристали на смањење министарстава за половину.

Јавност је често у дилеми да ли је ЛДП опозиција...

- Мислим да грађани разумеју потезе ЛДП. Немамо право да будемо ни опозиција ни власт, него заштитници јавног интереса. Када погледамо које смо предлоге ми подржали, то је јасно. Да ЛДП није омогућио усвајање закона којим се продужава важење пасоша, од белог шенгена не би било ништа, а ни оно мало људи који то могу, не би било у прилици да путује. Ваљда је таква, изолована и несрећна Србија, визија остатка опозиције, поготово оног дела који се недавно сетио напредњаштва и гласно хвали Европу, али и даље режи на све што је европско.

Ко са вама конкретно контактира када владајући траже "глас више" у парламенту?

- Међу странкама и иначе постоје уобичајени контакти. Нема ту никаквих специјалних веза нити "црвених телефона".

Страхујете ли од губитка бирача "тврдог страначког крила", који су против Владе?

- Не постоји бољи доказ успешности опозиционе политике ЛДП од прошлонедељних догађаја и колапса власти. ЛДП је потпуно преокренуо ситуацију. То очекују и најтврђи бирачи.

Зашто сте заправо одлучили да помогнете одлагање гласања о закону о јавном информисању?

- На медијској сцени је годинама стваран потпуни хаос. Она је злоупотребљена од појединих медија и, са друге стране, од политичара који кроз злоупотребу медија свесно успоравају демократске процесе. ЛДП разуме потребу да садашњи закон буде промењен у циљу нормализације медијске сцене. Неопходна је реформа медијског законодавства која би била извршена заједно са професионалним новинским удружењима, стручном јавношћу и организацијама која се баве слободом медија. Нисмо могли да се сложимо с начином на који је Влада предложила измене закона, али немамо ништа заједничко са Коштуницом, Николићем и Шешељом, нити смо хтели да будемо њихово оружје у одбрани пропале политике и мафијашких медија који на рођендан Зорана Ђинђића правдају 12. март.

Хоћете ли, на крају, гласати ”за” 31. августа?

- ЛДП ће искористити наредне недеље како би разговарао са удружењима новинара и професионалних емитера, Саветом Европе, ЕУ, мисијом ОЕБС. У периоду до 31. августа мора бити урађено све оно што је предлагач пропустио да уради, због чега је закон о јавном информисању постао проблем нашег друштва.

Хоће ли закон о информисању бити усвојен у непромењеном облику?

- То зависи управо од договора и консултација са струковним удружењима око сета медијских закона.

Има ли, по вашој оцени, влада већину?

- Одржаваће танку већину све док је страх од изборне провере јачи од притиска грађана. Али, неки партнери већ заузимају "алиби" позиције.

Очекујете ли ви ускоро ванредне изборе?

- Избори морају да буду расписани са јасно дефинисаним циљем. ЛДП је спремна за изборе, али основни мотив не сме бити чувени српски инат, као ни ширење страха. То би били прескупи избори за земљу која је и сада на ивици колапса, док неке странке довикују "Напред Србијо".

Како бисте оценили рад владе у протеклих 13-14 месеци?

- Грађани су их натерали да напусте Коштуничину политику, али они нису успели да дефинишу нову. Када су повремено то желели, нису имали снаге и храбрости. Када отворено нису хтели, правдали су се компликованошћу коалиције. То грађане не занима. Влада је потрошила скоро све "кредите" које је имала или добила кроз оправдање светске економске кризе. За тих 13 месеци најмање је било онога што је грађанима најпотребније - јасне идеје, унутрашња чврстина и храброст.

Шта је ваша највећа замерка Цветковићевом кабинету?

- На челу актуелне владе није лидер, већ "консултант који нуди савете". И то само ако то неко од њега затражи. Влада Мирка Цветковића је скуп појединаца који се крије иза председника Републике.

Кад већ помињете будућу владу, која комбинација би била најбоља за Србију?


- Чиста европска влада ЛДП, ДС и озбиљних мањинских партија. И упола мања него сада.

Хоћете ли на следеће изборе опет са Кораћем и Батићем?

- СДУ је за ЛДП и коалициони партнер, али и много више од тога. На то смо поносни.

Антрфиле : ДАЧИЋ И ДИНКИЋ НИСУ ЗА ПАРТНЕРЕ

КО је за вас најидеалнији партнер у Влади - Тадић, Дачић или Динкић?

- Онај ко освоји довољно гласова, а истовремено је проевропски оријентисан и одговоран партнер. Овај последњи услов је у овом тренутку доста тежак за последњу двојицу које сте навели.

Какав однос имате према осталим опозиционим партијама?

- Искрени смо у том односу, и зато постоји одређено поштовање према нама, чак и када се, а то је обично случај, не слажу са нама.

Ненад Чалуковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси