Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Не одустајемо од измена закона
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 08. 2009.

Извор: Данас

Не одустајемо од измена закона

Београд - Министарство културе и информисања неће мењати предложене измене Закона о јавном информисању, које су већ доживеле одређене промене по препоруци једног дела стручне јавности и новинарских удружења већ ће у сарадњи с удружењима новинара, РРА, удружењима емитера, Саветом Европе, ЕУ и мисијом ОЕБС, радити на сету нових закона којим би се нормализовала медијска сцена у Србији. То не значи да ће предложене измене закона бити повучене из процедуре, него ће се о њима гласати на седници Скупштине Србије заказаној за 31. август, каже за Данас Наташа Вучковић- Лесендрић, државна секретарка у Министарству културе.






Она тврди за наш лист да је постојећи медијски закон неефикасан, око чега постоји општа сагласност, као и да је писан након „репресивних времена“, што је за последице имало различите нејасноће.

- Закон је непрецизан и не покрива одређене сегменте деловања медија. Јавна гласила немају статус правног лица што омогућава различите злоупотребе - наглашава Вучковић - Лесандрић.

Када је реч о нападима стручне јавности на измене закона, Вучковић - Лесендрић истиче да ти напади долазе од „универзитетских професора који проблем посматрају с теоријског, а не практичног становишта и који нису укључени у пословање медијских кућа“. Она додаје да је ова варијанта закона прихватљива свим озбиљним медијским кућама када се узме у обзир оно што се дешава у нашем медијском животу.

- Да смо раније имали регистар јавних гласила данас не бисмо имали проблем с транспарентношћу власничке структуре - наглашава Вучковић - Лесендрић.

Наша саговорница истиче да казне прописане законом нису превисоке и да не постоји нешто што би била европска правна тековина која би се односила на висину казне већ да се она одређује од државе до државе. Вучковић - Лесендрић објашњава да је могућност промене власничке структуре омогућавала да медији не измирују своје финансијске обавезе, да са друге стране утичу на формирање негативног јавног мњења о некој институцији, на пример банци чији су дужници.

- Дешава се да се не може утврдити одговорност власника медија, јер је власничка структура нејасна, а са друге стране власник зарађује пласирајући неистине - истиче Вучковић - Лесендрић.

На примедбу да одредби о одузимању прихода од тиража и реклама нема у европском законодавству, Вучковић - Лесендрић одговара да „нигде нема ни оваквих новина“.

И. Живановић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси