Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дачић минира рад коалиције
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 08. 2009.

Извор: Блиц

Дачић минира рад коалиције

- Одлагање гласања у Скупштини и минирање Владиног закона увело је коалицију у потенцијалну кризу. Гласање 31. августа у Скупштини Србије не само да ће бити тренутак истине за владајућу коалицију већ ће и показати да ли је српска политичка елита спремна да отпочне последњу и најтежу реформу - увођење реда и морала у српску политику - каже у разговору за „Блиц“ Млађан Динкић лидер Г17 плус.


- Дачић је својом одлуком да не гласа за Владин предлог измена Закон о информисању који треба да уведе морал и ред на српској политичкој сцени показао да њему очигледно више одговара деструктивни медијски систем који је успостављен у доба Милошевића, а који је заслужан и за припрему атмосфере у којој је убијен Зоран Ђинђић. Такав систем вредности је апсолутно неприхватљив за Г17 плус.

Контрааргумент је да сте ви довели до слабости коалиције инсистирањем на овим измене закона у овом тренутку?


- Ми само тражимо да се поштује договор. Не можемо више да дозволимо да се без икаквих санкција спроводе карактерна убиства и тровање јавности од стране неких таблоидних медија. Не претимо, нити уцењујемо, како то неки покушавају да нам подметну. Онај ко минира владине предлоге закона, тај угрожава коалицију.

ДС је такође пристао на одлагање. Зашто?

- Зато што су увидели да због СПС владајућа коалиција у петак не би имала скупштинску већину.

А шта се мења за месец дана?

- Имали смо консултације са ЛДП с којим делимо мишљење да је неопходно нормализовати медијску сферу и увести ред у српску политику у складу са европским стандардима. Постигнут је договор да се Закон о информисању изгласа у Скупштини 31. августа, а да се затим, у току јесењег заседања Скупштине усвоје још неки важни закони који регулишту медијску област.

Да ли ће ваша странка у Скупштини сада посебно одлучивати о сваком Закону који се нађе на дневном реду?

- Или имамо коалицију која складно функционише или она не постоји.

Колико је озбиљно погођена владајућа коалиција?

- То ћемо видети 31. августа. Од опстанка коалиције много је важније да ли ће Србија бити друштво у коме ће се драстичне лаж и најтеже клевете стварно санкционисати или ће и даље бити главно обележје српске политичке сцене. Ако имамо систем у коме се не цене резултати већ се јавно мњење о некоме или нечему формира на бази лажи, онда се поставља питање смисла бављења политиком, а такво друштво је осуђено на пропаст.

Шта значи за коалицију ако не буде СПС у већини?

- То је питање за ДС која је стожер ове коалиције.

Да ли је ово један у низу компромиса или почетак краја владајуће коалиције?

- Са ДС односи су стабилни и чврсти, а са СПС су на најнижем нивоу од формирања коалиције. Крајем августа ће све бити јасно.

Ако не прође закон?

- Видећемо. Оптимиста сам и верујем да ће Закон о информисању у непромењеном облику бити изгласан у Скупштини.

Зашто баш сад закон о информисању. Зашто не на почетку владе или за месец или два. Шта је био окидач?


- О овом питању са Тадићем разговарам већ три године. Ово је последњи велики корак ка демократизацији српског друштва. Или ћемо успети да до краја демократизујемо Србију или ћемо изгубити од оних који се залажу за систем Милошевићеве Србије. Пети октобар је био само почетак. Увели смо реда у банкарски и порески систем, стабилизовали динар, управо се реформише правосуђе. Остала нам је последња и очигледно најтежа реформа - увођење реда и морала у српској политици.

Медијске организације критикују закон. Зашто нису све консултоване?

- О овом закону се разговарало са представницима релевантних медијских удружења. Добијена је подршка од оних асоцијација медија које се у потпуности залажу за поштовање свих етичких и професионалних норми. Један део медија који обезбеђује своје тираже на лажима, клеветама, мржњи, увредама и морбидностима је логично против увођења одговорности за јавну реч.

Антрфиле : Дуги преговори са Тадићем и Дачићем

Како је изгледао састанак са Тадићем и Дачићем?

- Дуго смо разговарали. Дачићу сам поставио питање шта је са полицијском истрагом о наводној афери са пасошима која је једна у низу обмана која је недељама и месецима пунила странице „Курира“. Нисам добио адекватан одговор.

Никола М. Јовановић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси