Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Закон уздрмао већину
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 07. 2009.

Извор: Данас

Закон уздрмао већину

У заједничком саопштењу ДС и ЛДП истиче се да је састанак одржан на иницијативу ЛДП и да ове три странке сматрају да је потребно да садашњи Закон о јавном информисању буде промењен. Такође сматрају да је неопходно унапредити медијску сцену у Србији, и заштитити је од медија који злоупотребљавају јавну реч али и од политичара који кроз злоупотребу медија успоравају демократске процесе.



Осим усвајања Закона о јавном информисању на седници заказаној за 31. август, за усвајање током јесењег заседања Скупштине неопходно је припремити и сет осталих медијских закона.


Потребно је, како се наводи у саопштењу, донети Закон о недозвољеној медијској концентрацији, изменити Закон о радиодифузији, Закон о оглашавају, унапредити рад Јавног сервиса кроз даљу професионализацију и деполитизацију и кроз законска решења омогућити ефикаснији рад Републичке радиодифузне агенције.


Закон о јавном информисању мора бити само први корак у уређењу хаоса који влада медијском сценом Србије, истичу у саопштењу ДС, ЛДП и Г17 Плус.


Према незваничним информацијама пак, овом састанку претходио је састанак врха владајуће коалиције. Наводно, одлука о одлагању производ је преговора лидера ДС, Г17 и СПС Бориса Тадића, Млађана Динкића и Ивице Дачића.


Београд-Одлучила сам да дан за гласање о свим законима о којима смо расправљали последњих дана буде 31. август у 10 сати.



Један од најбитнијих разлога за то је моје уверење да ћемо до тада имати предлог за још једну ванредну седницу, која ће се наставити одмах сутрадан - рекла је јуче Славица Ђукић Дејановић, председница Скупштине Србије, коначно прекинувши дилему да ли ће гласања бити данас или не.


Председница је поновила „да у августу посланици треба и да се одморе, али и да се обезбеде бољи технички услови у Дому Народне скупштине“. Она је негирала да ова одлука има везе са несугласицама у владајућој коалицији око измена и допуна Закона о информисању.


- Нема ниједног закона који посебно утиче на термин одлагања седнице, јер резултат гласања ће бити исти 31. августа, као и да је гласање одржано данас, рекла је председница парламента, додајући да је током дана имала и контакте са представницима Владе и да закони донети тог датума обезбеђују несметано функционисање свих планова Владе.


Одговарајући на питање зар она још у четвртак није знала да је 31. август идеалан термин за гласање, Славица Ђукић Дејановић је рекла да је то знала и тада, али да је чекала да види да ли постоји могућност да Влада припреми одређена акта како би се 1. септембра кренуло у нову ванредну седницу.


- Да није било плана о тој седници гласање би највероватније било завршено данас - нагласила је председница Скупштине, а на питање има ли истине у тврдњи посланика Г17 плус да је седница одложена, јер су „социјалисти и даље остали при тврдоглавом ставу да ће током гласања о изменама закона о информисању и даље бити уздржани“, Ђукић Дејановић је лаконски одговорила да о томе говоре они који нису на функцији председника парламента.


Дачић сазива Главни одбор странке?



Незванично сазнајемо да су посланици СПС јуче одржали и састанак са председником странке Ивицом Дачићем, да је СПС тражио додатно време од владајуће коалиције, како би био сазван Главни одбор, који би се поново изјаснио око Закона о информисању. Додатан проблем овој странци правио је захтев Милутина Мркоњића да се одмах гласа о споразуму везаним за кредите, чија средства су неопходна за наставак радова на путевима.


Опозициони посланици враћани са летовања


Због „мобилизације“ за гласање о Закону о информисању, поједини опозициони посланици чак су враћени са летовања у Београд. Томислав Николић, шеф посланичке групе СНП-а наложио је јуче свом посланику да се хитно вечерњим летом врати са Крфа, а са летовања из Хрватске у Београд је стигао Зоран Шами, посланик ДСС-а, док се његов страначки колега Ненад Поповић вратио са службеног путовања.

У пуној приправности јуче су били и посланици Нове Србије, као и посланици СРС. Драган Тодоровић, шеф посланичке групе СРС каже за наш лист да се дан за гласање држао у тајности, јер је јасно као дан да владајућа коалиција нема потребну већину. Сличног мишљења је и Милош Алигрудић, шеф посланичке групе ДСС који наводи да се председница парламента о дану за гласање није договарала са шефовима посланичких група, већ да су се консултације одржавале негде другде, мимо Скупштине.

Р. Д. - М. Р. М.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси