Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медији ће боље радити ако казне буду много строже
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 07. 2009.

Извор: Прес

Медији ће боље радити ако казне буду много строже

БЕОГРАД - Министар културе Небојша Брадић каже за Прес да одлагање гласања о изменама и допунама Закона о информисању за њега не значи да је ову битку изгубио. Он је уверен да ће новинарство после усвајања измена закона бити боље него данас и напомиње да ће строже казне погодити оне који су до сада намерно кршили закон!



- Да ли ово одлагање гласања за 31. август за вас значи да сте изгубили ову битку и да власт нема већину за његово усвајање?

- Министарство културе не води никакве битке! Очекујемо да сви у поступку доношења закона одговорно обаве свој посао. Измене и допуне Закона о информисању биле су нужне јер се постојећи закон показао неефикасним и недовољно прецизним. Зато је постао предмет злоупотребе и то је читава прича о изменама овог закона.

- Значи, већим казнама желите да добијете боље новинарство у Србији?

- Недовољна ефикасност закона управо због малих износа казни довела је до тога да се закон намерно крши. Ако за дечју порнографију, угрожавање права малолетника и намерно изношење неистина у медијима неко буде кажњен само са 40.000 до 120.000 динара, није чудно што су неки медији то злоупотребљавали и од туђе несреће правили профит. Медији који се одговорно баве својим послом, који поштују људско достојанство, цивилизацијске и етичке вредности, новинарство као професију и оно златно правило које ви зовете ‘’чињенице, чињенице, чињенице’’, брзо ће прихватити одредбе овог закона, јер они и неће бити на основу њих санкционисани. Биће кажњени само они који кршећи достојанство жртава, форсирајући говор мржње, газећи цивилизацијске и друге вредности - стичу профит.

- Много је нејасноћа око тога ко је писао измене закона?


- Предлагачи закона су Министарство културе и Министарство правде.

- Али, министарка правде Снежана Маловић тврди да њен ресор није учествовао у писању, већ су само дали „правну коректуру“!


- Министарство правде је предложило онај део који се односи на правно-економске мере. Добро се сећам да су неке мере које су они предлагали биле много рестриктивније у односу на оне које су прихваћене. Постојала је чак и могућност забране медија и слично.

- Шта је са политичким аспектом приче о овом закону? Зар ово није закон којим „Курир“ треба да буде затворен зато што је лидер ваше странке Млађан Динкић у сукобу са овим листом?


- Било би превише рећи да је предлог измена закона писан због једне личности и једног медија. Напротив, ради се о заштити свих од неодговорних медија.

- Да ли закон има везе са ултиматумом Динкића да ће напустити Владу?


- Као предлагачи закона, нисмо се бавили анализом било чијих односа. Суштина закона је много већа и много важнија него било које персонално питање или персонални проблем.

- Али, против ових измена је и велики број медија и медијских удружења?


- Понављам, медији који се буду бавили својим послом на професионалан начин немају разлога за бригу. Али, нека се брину они који на насловним странама објаве текстове попут „Ударио жену секиром, браво Србине“! Или „Пуцао жени у...“ или „Пропала банка“, или да неког назову фирером, Гебелсом...

- Текстове које помињете објавио је „Курир“, али зашто малтретирате друге медије који се баве својим послом зато што Влада не може да се избори са једним новинама?


- Влада примењује закон. Измене закона ниједног тренутка не доводе у питање ни слободу медија, ни право на информисање, нити уводе цензуру. Инсистира се на одређеним мерама које ће омогућити да постојећи закон буде ефикасан.

Антрфиле : Закон ће проћи

- Уколико измене овог закона не прођу у Скупштини, да ли ћете и даље бити министар?

- Што се мене тиче, ја сам ту да радим свој посао најбоље што могу у овим условима. Немам разлога да не верујем да овај закон неће проћи.

- Да ли ће ваша странка напустити Владу уколико овај закон не прође у Скупштини?

- Ми смо ту да радимо, да мењамо и стварамо бољи амбијент за грађане и земљу у целини.

С. Марјановић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси