Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Плаћају машине које већ имају!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 07. 2009.

Извор: Прес

Плаћају машине које већ имају!


Афера „Колубара“



Бивши директор Рударског басена Слободан Ђерић тврди да „Колубара“ има сопствену механизацију од 500 машина и да нема потребе да их изнајмљује од приватника, на шта се месечно троши 350 милиона динара



БЕОГРАД - Из Рударског басена „Колубара“ сваког месеца се у приватне џепове беспотребно прелије чак 350 милиона динара за изнајмљивање машина, пошто „Колубара“ у свом власништву има сву потребну механизацију, сазнаје Прес!



Ово је за наше новине потврдио и некадашњи директор „Колубаре“ Слободан Ђерић.

Према нашим сазнањима, просечан месечни цех за машине, које се изнајмљују од више од 100 приватних фирми, износи око 3,5 милиона евра, а до сада је само ове године у ту сврху потрошено око 2,5 милијарди динара! Ђерић каже да се новац за изнајмљивање машина узалудно баца јер та фирма поседује комплетну механизацију којом може да обави све послове.

Он истиче да за време његовог мандата, од 2002. до маја 2004. године, није потрошен ни један једини динар за изнајмљивање машина.Од 2004. све се мења

- То што се ради у „Колубари“ није изнајмљивање машина, то је спровођење криминала. Морам, међутим, да кажем да то није тековина од периода после 2000. године, већ са почетка 90-их. Ја сам после 2000. постао финансијски директор „Колубаре“ и могу да кажем да је у тој 2000. трошак за изнајмљивање машина био шест милиона марака. Из врха власти је наређено да се смање трошкови и ми смо са тим одмах започели. Када сам постављен за генералног директора, трошкови су сведени на нулу. Све послове радили смо искључиво својим машинама, јер у „Колубари“ постоји сектор који се зове Помоћна механизација и који има 500 машина. Све смо сами радили, отказали смо све приватне фирме и тако је могло да се настави и касније. Сигуран сам да „Колубара“ и сада може да ради само својим машинама - тврди Ђерић.

Он додаје да је после његовог одласка из „Колубаре“ криминал у експанзији.

- Колико знам, расходи су увећани за неколико пута и добар део тих пара иде на изнајмљивање машина. Надам се да ће коначно надлежни органи зауставити тај криминал, али мислим да нећемо моћи без подршке медија и јавности - закључио је Ђерић.

Баце 80 станова месечноС друге стране, Небојша Ћеран, нови директор „Колубаре“, јуче се није одазивао на позиве Пресса, па нисмо могли да чујемо шта је предузео да се ови беспотребни трошкови смање. Подсетимо, он је пре неколико дана казао за Пресс да анализира ситуацију и подржао став градоначелника Драгана Ђиласа да се трошкови за изнајмљивање машина сведу на минимум.

Пресс је израчунао да се за паре које се дају на закуп за машине сваког месеца може купити 80 станова за раднике „Колубаре“, подићи школа или реновирати дом здравља! Истовремено, како сазнајемо, откако је Пресс почео да истражује криминал у „Колубари“, људи блиски једном бизнисмену и једном политичком моћнику врше жесток притисак по Лазаревцу, али и на вишим нивоима, покушавајући да зауставе цурење информација и притисак јавности на надлежне органе да истраже крађу у Рударском басену.

Антрфиле : ТВ Колубара РТЛ скинута „с кабла“ због прилога о „Колубари“!



Локална лазаревачка ТВ Колубара РТЛ скинута је са кабла појединих оператера одмах пошто је прексиноћ емитовала прилог о криминалу у „Колубари“?!

Томислав Живковић, власник и главни уредник те телевизије, каже да је прексиноћ у централној информативној емисији емитовао прилог о дешавањима у „Колубари“, са, како каже, неким својим личним освртом.

- После тога сам добио позив из „Коперникуса“, кабловског оператера, и речено ми је да морају да нас скину са мреже. Ми се од тада не видимо у Лазаревцу, Аранђеловцу, Тополи... Наводно је све урађено по налогу централе из Београда. Ово је увођење медијског мрака. Послао сам писмо директору „Колубаре“ Небојши Ћерану и другим надлежнима, али одговора нема. Осим моје, у Лазаревцу постоје још две локалне телевизије, и још једна мало већа која припада једном моћнику. Власници тих телевизија или они који су повезани са њима такође изнајмљују машине „Колубари“ и зато се уопште не баве овим проблемом - рекао нам је Живковић.

Д. Исаиловић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси