Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Од септембра Радио Београд појачава сигнал
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 07. 2009.

Извор: Блиц

Од септембра Радио Београд појачава сигнал


Од септембра слушаоци Радио Београда неће више имати муку са пријемом сигнала ове радио-станице јер ће широм земље бити постављено једанаест нових предајника.


„Немамо чист звук, мешају се станице, не можемо да ухватимо сигнал уопште“, биле су примедбе које су слушаоци протеклих неколико година најчешће упућивали Радио Београду. Иако би требало да се програм емитује са 49 предајника широм земље, слушаоци често немају чист пријем ни у самом Београду, а сигнал се често губи или га у неким деловима Србије уопште нема.

Према речима Мише Орлића, директора технике Радио Београда, постоји неколико узрока што се програми овог радија слабо или готово уопште не чују широм Србије.

– Проблем је што су 23 предајника потпуно неактивна, јер је велики број уништен или тешко оштећен у бомбардовању а немамо средства да их све обновимо. Други узрок је то што не можемо са сто одсто снаге да емитујемо програм са преосталих локација јер је техника дотрајала, па слушаоци „хватају“ сигнал само са десет предајника у земљи – објашњава Орлић.

Према мишљењу инжењера Радише Петровића, директора емисионе технике РТС-а, последњи у низу, али ништа мањи проблем, јесте појачан сигнал приватних станица, које тиме ометају фреквенције Радио Београда и крше закон.

– Добра вест је да смо набавили једанаест нових предајника. До краја августа ћемо поставити три предајника на Авали, затим три предајника на Овчару, и још три на Фрушкој гори. На тај начин ћемо јаким, квалитетним сигналом покрити Војводину, Београд са околином, Чачак, Краљево… Преостала два предајника биће на Копаонику и Јастрепцу, не бисмо ли јаче покрили подручје југозападне и југоисточне Србије – објашњава Петровић.

Некада је и Радио Београд, захваљујући предајнику снаге од чак два мегавата, на средњим таласима емитовао програм у иностранство. Како је тај предајник уништен, сада емитују из Алексинца са снагом од два киловата, што је недовољно.

– Још само међународни Радио Србија емитује програм за дијаспору, на кратким таласима. Ако држава одлучи да јој треба емитовање на средњим таласима, онда треба да уложи у набавку опреме и технике – додаје Петровић.

Антрфиле : Судбина Радио Југославије

О судбини Међународног радија Србије, надлежна министарства тек треба да донесу одлуку. Некада позната као Радио Југославија, ова радио-дифузна установа је једина која преко кратких таласа емитује програм у иностранство, на српском и једанаест страних језика. Држава ће морати да обави трансформацију радија, а до сада су постојала два предлога која нису реализована. Према првом моделу, најчешће примењиваном у свету, Радио Србија би постао светски сервис у оквиру РТС-а, док други модел предвиђа да радио постане посебна републичка установа, како је то урађено са Филмским новостима.

П. Ђурић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси