Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Одмазда!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 06. 2009.

Извор: Курир

Одмазда!


БЕОГРАД - Пореска полиција у последња два дана извршила је инвазију на сва новинска издања у власништву Радисава - Раје Родића - Курир, Глас јавности, Гром и Стил - а током јучерашњег дана порезници су упали и у неколико десетина фирми широм Србије које сарађују с нашом новином!!!

Овај незапамћени притисак на медије и њиховог власника који у последњих неколико година критички пишу о појединим представницима власти, пре свих лидеру Г17 плус Млађану Динкићу, јасно показује да су недодирљиви прешли сваку црту цивилизованог понашања!

Међутим, на адресу Курира у исто време стигло је неколико стотина писама подршке, а на нашу страну стале су и готово све политичке странке, које сматрају да иза напада на Курир стоји управо Динкић.

СНС: У страху су

Српска напредна странка (СНС) најоштрије је осудила нови напад режима на наш лист. „Иако је потпуно јасно да иза овог бруталног напада на медије који му нису по вољи стоји лично министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић, одговорнима сматрамо оне који му као вечити коалициони партнери дозвољавају овакво иживљавање. СНС скреће пажњу на скандалозну, а већ устаљену праксу да, под претњом политичких уцена Динкића и у страху од губитка власти и расписивања неопходних ванредних парламентарних избора, режим дозвољава лидеру Г17 да се обрачунава са свима, а посебно с медијима који нису под његовим утицајем, те да на њих врши нечувени притисак“, каже се у саопштењу Председништва СНС: „Зато постављамо питање - колико личних обрачуна треба да обави режим у име Динкића да би он остао у Влади и колика је коначна цена опстанка ове коалицијена власти? СНС поручује режиму и Динкићу да се неће помирити с терором над слободом изражавања медија и појединаца у Србији који му не повлађују“, кажу у СНС.

Велимир Илић, председник НС, нимало није био изненађен одмаздом над Куриром. - Динкић је то најавио на прошлој седници Владе, када је тражио матичне бројеве ваших новинара чији му се текстови не свиђају! Не могу да схватим како један министар може да злоупотребљава пореску полицију да би гасио независне медије и слободу говора! Стварно ми не улази у главу како неко тако може да иде на медије, а да председник и премијер толеришу његову бахатост! - поручује Илић.

ДСС: Груба сила

Ненад Поповић, високи функционер ДСС, такође оштро осуђује иживљавање над Куриром.- Ово је класичан притисак на медије! Слање пореске полиције у Курир представља грубу демонстрацију моћи власти у тренутку када им није остао ниједан легитиман аргумент у политичкој борби. Ово је повратак у време за које смо сви мислили да је иза нас - наглашава Поповић.

Милорад Мирчић, потпредседник СРС, сматра да је боље бити у сукобу с државом него с појединцима из власти.

- Та острашћеност и мржња показују да су они незрели за политику - оцењује Мирчић. Председник ИО СПС Бранко Ружић тврди да ова акција ни у ком случају не би смела да буде притисак на медије.

- Курир и све ћерке фирме могу да презентују документацију и докажу да ту нема ничег спорног. Закон мора да се односи на све, а уколико постоје одређене неправилности, треба да се сносе консеквенце. Верујем да у случају Курира то неће бити проблем - каже Ружић. На опаску да је у наш лист и све фирме које су на било који начин повезане с нама у исто време упала пореска полиција пре пореске инспекције, чиме је нарушена процедура и прекршен закон, Ружић се позива на народну пословицу. - Што је брзо, то је и кусо! Људи су ту да греше, али уколико процедура неким случајем није испоштована, онда неће имати резултате - додаје Ружић.

Владана Батића, лидера ДХСС, све ово подсетило је на устаљени Динкићев манир. - То је већ виђено. Динкић не преза да се с позиција власти обрачуна са свима онима који другачије мисле од њега. И ја сам својевремено био једна од његових жртава јер сам говорио о злоупотребама које је чинио - истиче Батић.

ДС: Исто за све

Јелена Триван, портпаролка ДС, каже да се њена странка залаже за једнакост свих пред законом.- Иста правила треба да важе за све - поручује Триванова.

На крају, Никола Папак, функционер Г17 плус и портпарол Динкићевог министарства, нада се да Пореска управа „само ради свој посао“.

- Немате разлога ни за какав страх, ако нисте кршили закон. Уосталом, немамо никакав утицај на пореску полицију, она није у надлежности Министарства економије, него Министарства финансија - закључује Папак.

Антрфиле : Пореска полиција: Одговори данас

У Пореској полицији незванично нам је речено да је тренутно у току 1.830 контрола по редовним плановима. Полиција има овлашћења да уђе у контролу свуда, па и у седишта јавних гласила, кажу у Пореској полицији и додају да ћемо подробније одговоре о контроли у Куриру и свим фирмама повезаним с њим добити данас. У министарствима финансија и културе нису хтели да коментаришу упад у фирме које сарађују с Куриром. Београдске канцеларије ОЕБС и делегације Европске комисије такође су обавештене о покушају гашења Курира, уз обећање да ће реаговати „када утврде чињенице“.

„Редовна контрола“

По налогу Дејана Ерића, начелника одељења Пореске управе, сектора пореске полиције и регионалног одељења Београд, порезници само обављају „редовну контролу“.

- Зато што посао није урађен како треба, сада радимо овакву контролу - рекао нам је Ерић на питање зашто контроле није било током претходних година, односно да ли је ово покушај гашења Курира. Упитан да ли је још неки медиј контролисан на сличан начин, Ерић је дао потврдан одговор, али није умео или смео да наведе имена тих медија. Ерић је бивши начелник одељења београдске пореске полиције који је на садашњу функцију дошао из Првог одељења београдског МУП за привредни криминал. У то време министар финансија био је Млађан Динкић, а директор Пореске управе Владимир Илић.

Р. К.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси