Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Интервентне мере за медије пред владом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 06. 2009.

Извор: Политика

Интервентне мере за медије пред владом


Од новца који је Европска инвестициона банка спремна да одобри Србији за савладавање економске и финансијске кризе штампани медији могли би да рачунају на 10, а електронски између 20 и 30 милиона евра.

Потпредседник српске владе Божидар Ђелић, после разговора са представницима ЕИБ-а у Луксембургу, напоменуо је да је то „неутрална мера која не фаворизује било који лист или електронски медиј, него на исти начин третира све и остварује се у дијалогу с пословним банкама”.

Када би, ко и под којим условима могао да рачуна на наведена средства?

– О карактеру тих кредита и другим појединостима не знамо још ништа. Чекамо да влада упути неко појашњење, али пре свега очекујемо пакет мера који је најавило Министарство културе и који би требало да буде познат до краја ове недеље. Што се тиче помоћи медијима у кризи, Министарству је дато мноштво предлога, а међу њима је и захтев медијске индустрије да се ослободе ПДВ-а. Шта ће од тога бити прихваћено не знамо – каже Светозар Раковић, генерални секретар Независног удружења новинара Србије.

– Износ од 30 до 40 милиона евра штампаним и електронским медијима била би значајна подршка јер су повољни кредити са ниским каматама добро решење. Како је далеко више заинтересованих медија него што покрива та сума, морала би да се формира комисија која би проценила и могућност медија да те кредите врате. Можда би део тог новца од ЕИБ-а могао да оде и за фондове за очување радних места, за помоћ приликом запошљавања хонорараца, докуп радног стажа... – каже Нино Брајовић, овлашћени представник радне групе за питања професије коју чине представници оба новинарска удружења и синдиката за подршку медијима у кризи.

Детаља о најављеном новцу нема ни Министарство културе.

– Ако је реч о средствима које одобрава ЕИБ, претпостављам да су тиме дефинисани и услови за те кредите и у складу са тим биће дефинисани и услови за коришћење тих средства на домаћем терену. Тек када се буде знало да ли ће та средства дефинитивно бити одобрена и под којим условима, бићемо у могућности да дефинишемо критеријуме по којима би се средства распоређивала – каже Наташа Вучковић-Лесендрић, помоћница министра културе за медије.

– Наше министарство је упутило влади предлог пакета мера за интервентну помоћ медијима у којима смо поред осталог предложили смањење накнада које емитери плаћају Републичкој радиодифузној агенцији и Агенцији за телекомуникације, царинске олакшице за репроматеријал за штампане медије, као и нека додатна средства из постојеће буџетске резерве. Реч је о мерама чији ће се први ефекти осетити у наредних месец дана. Али нећемо стати на томе – каже помоћница министра за медије и напомиње да сем ове интервентне помоћи Министарство припрема и други пакет мера који захтева више времена а поред осталог предвиђа и измене закона о оглашавању.

Марија Петрић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси