Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тијанић: За РТС потребно око 100 милиона евра
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 10. 2013.

Извор: Мондо

Тијанић: За РТС потребно око 100 милиона евра

Директор РТС-а Александар Тијанић рекао је данас да тој медијској кући треба нешто више од 100 милиона евра годишње да би могла да обавља улогу јавног сервиса. За 'пун погон' РТС-а треба мало више од 100 милиона евра. Наш рачун показује да би, уколико зарађујемо 15 милиона од маркетинга, са 85, 90 милиона евра од претплате или из буџета могли да испунимо функцију, рекао је Тијанић агенцији Бета.

 

Он је истакао да би са овим новцем РТС могао да сачува Симфонијски оркестар, Хор "Колибри", Џез и Народни ансамбл, снимање домаћих серија, као и тридесетак дописништава, али тек предстоји јавна расправа о Нацрту закона о јавним медијским сервисима.

Према овогодишњем буџету, за рад РТС и Радио-телевизије Војводине (РТВ) било би издвојено укупно око 100 милиона евра.

Министарство културе и информисања покренуло је данас јавну расправу о Нацрту закона о јавним медијским сервисима, по којем ће се јавни сервиси финансирати из републичког буџета, комерцијалних и осталих прихода.

Како се наводи, основна делатност Радио-телевизије Србије и Радио-телевизије Војводине до 31. децембра 2015. финансираће се из буџета у висини 1,5 одсто укупних прихода буџета Републике Србије.

У Нацрту су понуђена два решења: прво предвиђа да се 80 одсто средстава опредељује за потребе РТС-а, а 20 одсто за потребе РТВ-а, а друго решење да 75 одсто средстава иде за РТС а 25 одсто за РТВ.

Нацртом је предвиђено да Влада најкасније до 30. јуна 2015. Поднесе Скупштини измене и допуне овог закона које садрже одредбе које омогућавају свеобухватан и ефикасан начин финансирања јавног медијског сервиса из претплате, односно накнаде као и из комерцијалних извора финансирања.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси