Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ђилас ухваћен у кривичном делу!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 10. 2013.

Извор: Курир

Ђилас ухваћен у кривичном делу!

Лидер ДС и бивши градоначелник Београда Драган Ђилас починио је кривично дело јер је сакрио свој власнички удео у дневном листу Пресу, и за то постоје озбиљни докази, али нико од надлежних органа још није реаговао. Наиме, о Ђиласовом власништву у Пресу недавно је писао и Центар за истраживачко новинарство (ЦИНС), откривши да је Мирослава Дајч, некадашња приправница у адвокатској канцеларији Ковачевић, која је својевремено пружала правне услуге угашеном дневном листу Прес, радила као шефица Ђиласовог кабинета док је он био градоначелник и била му један од најближих сарадника.

Други пример је Ђорђе Стефановић, који је био један од оснивача и директора Преса, а пре тога директор у Ђиласовој фирми „Спорт медија“.

- То су све показатељи да је и Ђилас стајао иза тог листа, иако упорно годинама одбија да проговори о власништву у том медију и пословним односима с власником „Делта холдинга“ - пише у истраживању ЦИНС.

Али ни ЦИНС није једини који је на ово указивао. Тадашња председница Савета за борбу против корупције Верица Бараћ у извештаја је поднела доказе о његовој умешаности у Прес, као и доказе о Ђиласовом утицају на медије преко његове маркетиншке агенције „Дајрект медије“.

- Ђилас, и градоначелник Београда и потпредседник Демократске странке, има две фирме за медије преко којих иду канали за новац и куповину реклама и друге утицаје на медије. Кад смо пробали о томе да разговарамо, завршило се игнорисањем, као „какве то везе има“ - говорила је тада Бараћева.

Притисак Дајрект медије

Бараћева је чак изричито упозоравала да се у Ђиласове новине, преко фирме „Дајрект медија“, директно сливао државни новац. Тако је преко маркетиншких агенција („Дајрект медије“ и „Мултиком групе“) извлачен новац из Телекома преко огласног простора у Пресу, који је на крају завршавао у Ђиласовом џепу!

Иако је у јавност изнесено прегршт доказа да је он власник овог дневног листа, Агенција за борбу против корупције против њега није покренула истрагу нити поднела пријаву, иако је у сличним случајевима брзопотезно реаговала. Тако је због непријављивања имовине поднела кривичне пријаве против бивши потпредседника ДС Драгана Шутановца и Јелене Триван. Подсећамо, у случају Шутановца Агенција је утврдила да бивши министар одбране није пријавио да су он и његова супруга стекли власништво над десетим делом идеалног дела стана од 63 квадратна метра у Скерлићевој 20 на Врачару. У случају посланице ДС Јелене Триван, Агенција је такође поднела кривичну пријаву због сумње да је дала лажне податке о својој имовини.

Држава ћути

Очигледно да Агенцију у овом случају није занимало да истражује, иако је запрећена казна за скривање власништва од стране функционера и до пет година затвора.

Осим чињенице да је сакрио имовину, Ђиласово власништво у Пресу увалило га је у још једно кривично дело - трговину утицајем. Народски речено, трговина утицајем значи да особа користи свој службени или друштвени положај како би утицала да се нека службена радња изврши или не изврши и на тај начин оствари добит.

У случају Преса, то је изгледало овако: Ђилас - градоначелник, давао је рекламе Скупштине града (институције у којој је обављао јавну функцију) својо фирми - листу Прес. Како пише у Кривичном закону, у члану 366, за најтежи облик овог кривичног дела, када је приликом „трговине утицајем“ остварена материјална добит, предвиђена је казна чак 10 година затвора!

Ђилас, за разлику од Мирослава Мишковића, који је признао да је једним делом био власник Преса, то никада није признао, а упркос бројним доказима, званичне институције се тим питањем нису досад бавиле. У Агенцији за борбу против корупције нису могли прецизно да нам кажу да ли су истраживали Ђиласово власништво у новинама, већ су нам само кратко рекли да су у току четири контроле у вези са Ђиласом, и то за период од 20. октобра 2010. до 30. априла ове године.

Тужилаштво не реагује

Иако су почињена два кривична дела (непријављивање имовине и трговина утицајем), Ђиласовим случајем нису се бавили ни у Републичком јавном тужилаштву. Пробали смо да сазнамо зашто, али из тужилаштва јуче нисмо добили никакав одговор.

Ведрио и облачио

Уређивао новине

Према сазнањима Курира, Драган Ђилас је у дневном листу Прес утицао на уређивачку политику до те мере да је чак одлучивао која ће његова фотографија бити објављена!

- Запослени у Пресу су морали да објављују текстове у којима се величају лик и дело градоначелника Драгана Ђиласа, чак и да објављују фотографије на којим изгледа лепо. Дешавало се да се, уколико градоначелник не буде задовољан, страна врати из штампарије и да се направи нова, по Ђиласовом укусу - каже извор Курира.

Перовић

Кључна сведочења запослених у новинама

Адвокат Небојша Перовић за Курир каже да, када је у питању кривично дело трговина утицајем, тужилаштво уз помоћ полиције треба да покуша да открије да ли је Ђилас имао утицај у угашеном дневном листу Прес и на који начин.

- Познато је да Драган Ђилас није формално био власник медија. Али у опису кривичног дела трговине утицајем постоји могућност да се у у овом случају испитају запослени у дневном листу Прес, новинари и уредници који својим изјавама и сведочењем могу да потврде да су били изложени утицају да нека информација не буде објављена или да буде објављена информација која није тачна, а која је била од интереса за јавност. Такође, запослени могу да сведоче ко је и на који начин вршио утицај на њих да би обављали своју службену дужност, односно извештавали и упознавали јавност с дешавањима у нашој заједници - објашњава Перовић.

Јавна тајна

Сви тврдили да је Ђилас власник Преса

Љиљана Смајловић, председница УНС

- Верица Бараћ је изнела податке о злоупотребама у медијима, о улози Ђиласове фирме „Дајрект медија“ на медијском тржишту. Она је оптужила Драгана Ђиласа да злоупотребљава положај и да помоћу својих агенција прибавља за себе велику материјалну корист.

Чедомир Јовановић, лидер ЛДП

- Опште је познато да су Ђилас и Мишковић власници Преса. Моја замерка на пословни свет јесте то што нису спремни отворено да заступају своје интересе, да кажу којим се пословима баве и што пристају на ту врсту поданичког односа према држави.

Александар Вучић, први потпредседник Владе

- Добро је да је Мишковића изашао с тим и да се после седам година више не крије да је власник Преса, као што је и господин (Драган) Ђилас власник Преса, па би било лепо да се и он више не крије.

Питања Курира тужилаштву

Зашто Тужилаштво до сада није реаговало кад се у јавности већ писало о томе да је лидер ДС Драган Ђилас власник дневног листа Прес а да то није пријавио? Да ли је Тужилаштво икад водило истрагу о овом случају и ако није, зашто? Зашто Тужилаштво никад није испитало наводе Савета за борбу против корупције о корупцији у медијима, у којима је Драган Ђилас наведен као власник листа Прес и у којима је описан утицај који је имао на медије преко своје фирме „Дајрект медија“?

Коментари (1)

Остави коментар
сре

02.10.

2013.

Владимир Недељковић [нерегистровани] у 21:21

Од смене до смене

На сајту УНС-а - чланак Курира. У Куриру ништа ново. Злонамерни би рекли: "Све по старом". Од јуче добронамерни, рекли би: "Ево нечег новог". Паметни би ћутали, али онда новинари не би имли посла.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси