Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Извињавам се „Политици”, али...
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 09. 2013.

Аутор: Драган Ђилас Извор: Политика

Извињавам се „Политици”, али...

Захваљујем господину Бачевићу на критикама, али на неки начин и саветима које је у свом коментару дао Демократској странци. Искрено, јер верујем да су искрени. Веома поштујем новине у којима радите и сматрам их националном институцијом. Када су неки политичари, тадашњи чланови странке коју данас предводим, радили на пројекту продаје „Политике” „Куриру” побунио сам се против тога. И данас плаћам цену за то. Никада нисам крио и да сматрам да је углед ове куће значајно урушен доласком госпође Смајловић на њено чело. Јавно сам и рекао зашто.

 

Поновићу још једном: зато што је пре шест година на насловној страни у време предизборне кампање пренела писање таблоида „Курир”, по коме је у сефу покојног градоначелника Београда Ненада Богдановића нађено више десетина милиона евра. Сматрам преношење такве неистине једном од највећих срамота у историји „Политике”, срамотом у рангу објављивања легендарног текста „Војко и Савле“. И то сам тада и лично рекао госпођи Смајловић. Као што сам јој рекао да је најмање што може да уради да се извини породици Ненада Богдановића. Сузе супруге и деце Ненада Богдановића на прес-конференцији коју су морали да држе да би демантовали такву срамотну лаж никада нећу моћи да заборавим. Сутра се навршава шест година од смрти Ненада Богдановића, а породица и даље чека извињење госпође Смајловић.

Апсолутно поштујем ваше мишљење о нивоу медијских слобода које су постојале у време претходне владе, иако се не слажем са њим. Још више бих га поштовао да је „Политика” објавила бар један коментар о ономе што се данас дешава у српским медијима, посебно у онима са националном фреквенцијом. Или можда нисте приметили шта је све ТВ Пинк објавио о мени и Демократској странци и тај ниво увреда? Можда не примећујете број гостовања челника СНС-а на овој телевизији у коју нико од оних који данас седе у врху ДС-а одавно није крочио?

Можда нисте приметили да је прекјучерашње обраћање испред фонтане на тргу Николе Пашића завредело специјалну емисију, можда нисте приметили да ТВ Пинк супротно закону у директном преносу емитује делове заседања Главног одбора СНС-а? Затражите, лако ћете добити податке колико је функционера СНС-а гостовало на медију који користи националну фреквенцију у последња 3-4 месеца, а колико нас из ДС-а. Да вам олакшам бар пола посла: од нас позив није добио нико. У ствари, не говорим истину. Добио је Борко Стефановић, па му је после јављено да је грешка и да постоји забрана за појављивање људи из ДС-а, осим оних који критикују Ђиласа. Мало је чудно што и даље чекам, ево већ десети дан, да гостујем у емисији „Око” у коју је представник ДС-а позван да сучели ставове са представником СНС-а на тему дешавања у Београду. И то још давног 15. септембра. Како нам рекоше тада људи из РТС-а, емисија ће бити чим се г.

Стефановић врати са пута. А док г. Стефановић не прихвати да дође у емисију, не могу ја сам на РТС. Није професионално, јер није присутна друга страна. Како г.

Стефановић може сам у „Јутарњи дневник” РТС-а, као што се то десило јуче, и не питам.

Онима који су задржали минимум професионалности прети се чак и одузимањем фреквенције. О томе шта се дешава у таблоидним новинама или неким од угледа попут „Вечерњих новости” не бих овом приликом, јер то већ и врапци знају. А ионако сам одужио.

Што се конкретног догађаја који сте у тексту поменули тиче, мислим да је било фер да је Дејан Спаловић, са којим блиско сарађујем и имам пријатељски однос, пренео целу истину. Могао је најједноставније на свету да било где емитује снимак, јер је он као професионалац сигурно разговор са мном забележио, као што је вероватно снимао целу прес-конференцију коју сам завршио тридесетак секунди пре тога. Када то Дејан Спаловић буде урадио моћи ћете да чујете да је питање које ми је у пролазу поставио гласило: „Еј, за колико си продао 25 одсто свог удела у фирми?“ Из питања се врло јасно види мој и његов однос, однос двојице људи који су на ти, не класичан однос новинара и градоначелника. Ја заиста нисам схватио да ме он то пита професионално, већ приватно. Зато сам тако и одговорио. Као што сам човеку који са мном има такав однос да је нормално да ми се обрати на овакав начин као и много пута до сада искрено рекао шта мислим о коментару који је написао.

Погрешио сам. Требало је да схватим да без обзира на тон питања, начин на који ми је питање постављено, мој и Спаловићев однос, чињеницу да се не сећам да је имао диктафон у руци, он питање поставља као професионалац, а не као неко ко ме толико добро познаје да ћаска са мном на тему продаје фирме.

Извињавам се због тога и господину Спаловићу и свим новинарима и читаоцима које сам својим одговором увредио. Научио сам још једну озбиљну лекцију и надам се да ће ми будућност омогућити да поправим оцену коју сам овом приликом добио.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

30.09.

2013.

Milan Divoseljački [нерегистровани] у 13:20

Vuk dlaku menja ali ne i ćud

Ova vrsta i način izvinjenja je uvreda zdravom razumu-karakteristična za siledžije- koji kad shvate da su isprovocirali i najtolerantnije -podvijaju rep ali i dalje kese zube i ne oriču se stila koji im je dosad donosio uspjeh dok nije dogorilo do nokata cjelom njegovom okuženju ..Bezobrazno i jadno

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси