Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Радио Београд обележио 89. рођендан
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 09. 2013.

Извор: Бета, Б92

Радио Београд обележио 89. рођендан

Радио Београд, најстарији електронски медиј на Балкану, обележио је данас 89. годину постојања.

 

Емитовање програма Радио Београда почело је 1. октобра 1924. године и слушаоци, који су програм пратили преко слушалица, тада су плаћали претплату за разлику од садашњег времена", рекао је главни и одговорни уредник Првог програм Радио Београда Ђорђе Влајић на конференцији за новинаре одржаној у тој медијској кући.

Влајић је подсетио да се програм прве две године емитовао уторком, четвртком и суботом од 18.45 до 19.45 из студија у згради Прве хрватске штедионице у Кнез Михаиловој 42, а сигнал је емитован из станице у Раковици, на Макишу код Саве.

Програм Радио Београда се на почетку састојао од вести које су писали новинари Политике и Дневних новости, берзанских извештаја и музичког дела који је припремала екипа Београдске опере, а 1929. године почело је свакодневно емитовање програма.

Уредници у Радио Београду били су Иво Андрић, Љубомир Симовић, Душко Радовић, Радомир Константиновић, Драган Лукић, Љубивоје Ршумовић, Гордан Михић, Владислав Бајац и Александар Гаталица.

Влајић је навео да је петоминутна емисија Радио Београда "Српски на српском" постала део наставног програма Филолошког факултета Универзитета у Београду.

Поводом годишњице је представљено и седам нових четворосатних емисија ноћног програма, које ће трајати од поноћи до 4 сата.

Представљена је и нова шпица ноћног програма која ће после 35 година заменити композицију Златка Манојловића "Једној жени".

Аутор нове шпице је уредник у музичкој редакцији Радио Београда Драгомир Станојевић.

Радио Београд ће 1. октобра 2014. године прославити 90. рођендан.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси