Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медијски закони кључни за отварање преговора са ЕУ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 09. 2013.

Извор: Бета, Нови магазин

Медијски закони кључни за отварање преговора са ЕУ

Српски министар без портфеља задужен за европске интеграције Бранко Ружић рекао је данас да су медијски закони од кључне важности за отварање преговора са ЕУ и најавио да ће они ускоро сигурно бити донети. Он је за Радио телевизију Србије (РТС) рекао и да медијски закони неће бити усвојени у Скупштини Србије до 16. октобра, када се очекује објављивање годишњег извештаја Европске комисије о напретку Србије у приступању ЕУ. У годишњем извештају ЕК за 2012. годину наводи се да треба убрзати спровођење стратегије развоја система јавног информисања и почетак примене акционог плана за спровођење медијске стратегије.

 

Канцеларија за европске интеграције јуче је саопштила да је од 185 препрука Европске комисије, Србија испунила 82 одсто, односно да није испуњено 29, међу којима су и препоруке за спровођење медијске стратегије и акционог плана.

На основу Стратегије за реформу медија у Србији, коју је Влада усвојила у октобру 2011. године, припремљени су нацрти закона о јавном информисању, о електронским медијима и о јавним сервисима.

Те документе требало би да усвоји Влада, а потом и Скупштина Србије.  Медијском стратегијом предвиђена је, између осталог, обавеза државе да изађе из власништва у медијима и да престане да финансира медије, као и да власништво у медијима буде транспарентно.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

26.09.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 14:46

Bez dobre volje nema uspeha

Svasta. Ministarstvo kulture i informisanja je povuklo nacrte zakona o elektronskim medijima i o javnim medijskim servisima (uslugama, sluzbama), a od obaveznog Izvestaja o sprovedenoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima - nema ni traga ni glasa. Zalosno. Bilo je lako pripremiti ove zakone, samo da je postojala dobra volja i minimalno znanje.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси