Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Да се представимо
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 09. 2013.

Аутор: Драган Илић Извор: Време

Да се представимо

Када први пут дођете пред камере, ваша прва реплика биће представљање. То је постао важан телевизијски феномен. Ових дана, представљали су нам се учесници ријалити програма и кандидати за нове министре, укратко – могли смо да сазнамо много о људима са малих екрана. На телевизији је представљање важна навика.

 

Представљају нам се водитељи Вести, мада њихова имена углавном памтимо. Осим имена, ту нема више личних информација. Исто је са ТВ лицима које гледате свакога дана – водитељке јутарњег програма, "Слагалице", преподневних и поподневних дангуба, политичких причаоница – о њима у ствари знамо најмање.

Међутим, парадоксално, звезде ријалити програма, дојучерашње анонимусе, детаљно смо упознали. Прво, видимо их у купаћим костимима, са кућним љубимцима, снимљене су све тетоваже, операције, импланти, доњи веш, а затим следи детаљан емоционални рапорт. Путем таблоида, или током емисије, сазнаћемо детаље о здравственој ситуацији, љубавима, омиљеним сексуалним стимулусима, усхићењима и разочарењима. Вештачке ТВ звезде могу да вам понуде само себе, у тој трговини интимом. Приказивање интиме и приватности у сваком виду – представља материјал којим се тргује. Ту је зато веома важно да се представите у правом светлу. Постоји дакле телевизијски шаблон за ЦВ, попут оног који прилажете када конкуришете за посао. Шта су онда обавезне ставке те биографије?

Обуците се за прво појављивање изазовно, покажите што више, али оставите детаљ, смоквин лист, који ће наговестити гледаоцима да има тога још… Анатомија је на вашој страни, камера у порнографским ракурсима само ће нагласити вашу малу тајну, ако ту уопште нешто остаје тајна!

Најбоље је да о себи говорите као о невином, инфантилном бићу, јер деци ће публика (или бирачи) све опростити. Ако сте дете у души, прихватиће лењост, незнање, импулсивност, бахатост, јер забога, иза свих мана не стоји ружна намера. Ја бих то стање назвао блаженством "опуштености", мада Која и Дисциплина Кичме кажу: "Младост не оправдава бесвест!" Овим ћете унапред делимично аболирати сопствену глупост – у глави и на делима. Ово важи и за политичаре и за ријалити учеснике. Чак и ако ћете бити нови министар у реформисаној влади, правила су универзална!

Врлине су необично важан аспект самоописа при представљању. Уколико сте старлета (или старлет, мушког рода), битно је да се сами похвалите својим природним лепотама. Нагласите "Искреност" (ја се не фолирам), "Импулсивност" и "Емоционалност" (идем кроз живот са срцем на длану), "Желим да помогнем људима" (зато сам овде) и коначно "Волим дружење" и "Нова искуства".

Мислим да је сличност ријалити старлета са политичким старлетама више него упадљива. Предност политичких је само што је моћ пројекције гледалаца (бирача) у политици још већа. Очекивања се бркају са резултатима, намере са способностима, не брините – хвалиће вас преко сваке мере!

Сада стижемо до увек клизавог терена самокритике. Није лепо да сте само лепи, паметни и добри, зато је важно да сами кажете које су вам мане и фалинке. Боље ви него опозиција, дирекција Фарме – Задруга, или, далеко било – први потпредседник Владе. Ударите себи пацке, слободно, нико није савршен, само уколико сте паметни – све своје врлине, са којима сте упознали гледаоце или бираче, преформулишите у мане.

Ако сте млади, то је неискуство и наивност; ако сте лепи, због тога сте се напатили у животу; ако сте паметни, то нико није провалио – или су били љубоморни на вашу лепоту и памет! Дакле, ваше вредности су ваш усуд, друштво вас је погрешно проценило, били сте аутсајдер док коначно није дошло ваших 5 минута! Добили сте шансу да затворите уста свим злобницима, да се докажете, на Фарми или у Скупштини или у Влади!

На крају представљања – гледаоцима, навијачима и бирачима треба наговестити шта могу од вас да очекују. Из вишегодишње праксе са естрадне и политичке сцене, можемо са сигурношћу да кажемо да публика воли борбу и конфликте, неупоредиво више него љубав у било ком облику. Будите фајтер, пре него лавер!

Сеx је пролазна забава – борба остаје. Најавите да ћете бити бољи од леба док су према вама добри, али знате ви за јадац. Ни на Фарми ни у Влади, нема хармоније – веома брзо ће идила да престане, а тада је све дозвољено.

Наговестите да нисте никаква цвећка већ борац до последњег даха, чик да вас неко погледа попреко. Ма живите за фајт!

После оваквог представљања, ушли сте у ТВ арену и срећно, до победе! Циљ је да на леђима тог бика останете што дуже, јер ваше лично време почиње да вам доноси зараду. Драго ми је да смо се упознали…

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси