Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Антимонополска комисија још проверава власништво у Политици
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 08. 2013.

Аутор: Р. Ћирковић Извор: Данас

Антимонополска комисија још проверава власништво у Политици

Комисија за заштиту конкуренције Републике Србије наставља да прикупља и проверава податке о повезаности новог сувласника Политике новине и магазини Ист медиа групе из Москве и других друштава који би били од значаја по Закону о заштити конкуренције, одговорено је листу Данас у тој Комисији.

„Истичемо да су од стране Комисије крајем прошле и у протеклом делу ове године, предузете бројне радње ради утврђивања власничке повезаности руског друштва (као новооснованог) и друштава који се са њим у смислу члана 5. Закона о заштити конкуренције, сматрају повезаним“, наводи Комисија за заштиту конкуренције. Комисија додаје да су предузете и „активности које су биле усмерене на сагледавање финансијске снаге односно висине прихода друштава релевантних за ову власничку трансакцију, а што чини референтне податке за утврђивање постојања обавезе њеног пријављивања Комисији“.

Комисија је ове активности очито предузела по службеној дужности јер „до данас друштво ООО Еаст Медиа Гроуп са регистрованим седиштем у Москви, Комисији за заштиту конкуренције Републике Србије није доставило пријаву концентрације ради издавања одобрења за њено спровођење, а у вези с извршеним укључивањем овог иностраног друштва у власничку структуру домаћег друштва ‘Политика новине и магазини’ из Београда“.

Засад Комисија на основу јавно доступних података зна да је у ПНМ дошло до промене власништва и да је у оквиру заједничке контроле над друштвом дошло до „делимичне промене вршилаца контроле“.

У Агенцији за привредне регистре је 16. јула прошле године као власник 50 одсто ПНМ уведена фирма Ист медиа груп из Москве уместо дотадашњег сувласника истог удела Ост холдинга, иза кога стоји немачка издавачка кућа Вац. Фебруара ове године, после конституисања Скупштине ПНМ-а, Политика је саопштила да „фирма Ист медиа груп намерава да у догледно време део свог власништва у компанији ПНМ уступи Политици ад, што би увећало удео државе у ПНМ-у“. Прошле недеље се у „Политици“ појавио шабачки бизнисмен Мирослав Богићевић и представио се као њен сувласник.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси