Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ТВ претплата или задуживање државе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 08. 2013.

Аутор: А. Рокнић Извор: Данас

ТВ претплата или задуживање државе

Представници Министарства финансија су на недавно одржаном састанку са директорима РТС-а и РТВ-а обавестили челнике ове две телевизије да је њихов прелазак на државни буџет немогућ, јер је државна каса празна, сазнаје Данас.

 

Према извору нашег листа из Владе Србије, на састанку који је трајао четири сата, а којем су присуствовали и представници Министарства културе и информисања, али и чланови радне групе која ради на изради медијских закона, речено је да би укидање ТВ претплате, која је најављена од 1. октобра, и прелазак ових јавних сервиса на буџет, заправо представљало додатно оптерећење за државну касу.

На састанку су предочена два модела за решавање проблема РТС-а и РТВ-а - останак ТВ претплате и додатно задуживање државе у случају њеног укидања. Пошто је прва опција скоро немогућа, јер је реч о предизборном обећању Српске напредне странке, а њен лидер и први потпредседник владе Александар Вучић недавно је изјавио да ће претплата бити укинута, ова друга варијанта све више делује као могуће решење.

Наиме, представници Министарства финансија су на поменутом састанку навели да би у случају да РТС и РТВ пређу на финансирање из буџета, држава морала сваке године да се задужује за по 100 милиона евра, колико износи годишње одржавање ова два медијска јавна сервиса.

Незванично се спекулише да је за финансирање Радио-телевизије Србије годишње из буџета потребно издвајати 60 милиона евра, док је за Радио-телевизију Војводине то сума од 20 милиона евра.

Истовремено, Министарство културе и информисања повукло је са своје интернет презентације нацрте закона о јавним медијским сервисима и о електронским медијима, који су били предмет полемике и требали да се нађу на јавној расправи.

 НУНС: Протест због ћутања Министарства

Независно удружење новинара Србије (НУНС) протестовало је јер од Министарства културе и информисања није у законом предвиђеном року од 15 дана добило одговор на захтев за информације од јавног значаја о изради Нацрта закона о јавним медијским сервисима. НУНС ће тим поводом упутити жалбу поверенику за информације од јавног значаја, наводи се у саопштењу тог удружења. Додаје се да је НУНС 9. августа упутио Министарству културе и информисања захтев за приступ информацијама од јавног значаја у ком између осталог пита која особа је радила на Нацрту закона о јавним медијским сервисима, као и уколико је то радила радна група, које су је особе чиниле и на основу које одлуке је формирана.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси