Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Корхец: Влада Србије одговорна за РТВ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 08. 2013.

Извор: РТВ

Корхец: Влада Србије одговорна за РТВ

Покрајински савет националних заједница је још 12. јула послао на 50 адреса допис са којим се захтева да се среди финансијска ситуација у покрајинском јавном сервису. Нико се до сада није одазвао на овај апел. Радио Телевизија Војводине поред српског језика, грађане покрајине информише и на девет језика националних заједница и тиме омогућава информисање на матерњем језику, што је уставом загарантовано право.

Председник Националног савета Румуна Даниел Петровић сматра да је помоћ РТВ-у потребна одмах.

"Управо нефинансирањем из буџета, угрозиће се рад свих редакција на језицима мањина и мислим да то не би било добро то је једна лоша порука и према мањинама али и према неким процесима интегрисања у Европи", оценио је Петровић, додајући да се "сваким даном, просто тим нечињењем РТВ Војводина доводи у јако тешку ситуацију".

Председница Националног савета Словака Ана Томанова Маканова сматра да финансирање РТВ-а из буџета може да угрози независност овог медија, али пошто је опстанак овако значајне покрајинске институције тренутно најважнији, и овај начин финансирања је тренутно прихватљив.

"Доприноси очувању националног идентитета културног, да не кажем језичког, стандарди књижевног језика, где можемо да чујемо? Само на Јавном сервису Војводине", истакла је она.

Према мишљењу Председник Националног савета Мађара Тамаша Корхеца до лоше ситуације у РТВ-у довео је низ погрешних политичких одлука од стране врха републичке власти.

"Сматрам да они који су довели до ове ситуације треба да преузму одговорност, а то је председник републике, премијер и његов заменик. И РТВ би требао да добија помоћ, док се не крене са финансирањем из буџета, а републичка Влада би требала да исплати и заостале дугове РТВ-а, јер није Покрајина довела до овог стања", упозорио је Корхец.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси