Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Два јавна сервиса - два аршина Владе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 08. 2013.

Извор: РТВ

Два јавна сервиса - два аршина Владе

Европски покрет у Новом Саду позвао је представнике Владе Србије да не тестирају стрпљење грађанки и грађана Војводине, да Радио-телевизију Војводине не раздвајају од Радио-телевизије Србије.

Како се каже у данашњем саопштењу, "лопту не треба пребацивати у двориште Владе Војводине којој су руке по овом питању свезане, да од буџетског финансирања одустану и претплату, као најбоље и најефикасније решење, оставе".

"У истом дану у којем је Радио-телевизија Србије објавила да је своје редове обогатила са нова 83 запослена, у медијима се појавила информација о могућем престанку рада покрајинског јавног сервиса, Радио-телевизије Војводине", каже се у саопштењу.

Поставља се питање како је могуће да, док се један јавни сервис гаси, други истовремено шири, а вежу их заједнички финансијски проблеми.

"Шта се крије иза овакве поруке Београда и ко стоји иза прећутног договора Владе Србије и Радио-телевизије Србије о месечном 'помагању' од близу 2.000.000 евра. Да ли је ово само још један у низу корака ка тихом гашењу аутономије Војводине?", пита Европски покрет.

Европски покрет оцењује да је изјава првог потпредседника Владе Србије о испуњењу предизборног обећања и укидању претплате демагошка и популистичка и да, како се наводи, "исту данас плаћа по који залутали грађанин".

Покрет изражава наду, да ће први потпредседник Владе Србије, како се каже се у саопштењу," показати макар и део ентузијазма који га је красио у тренутку решавања дуга спортског друштва Црвена звезда, не штедећи тада новац пореских обвезника и оцењује да Влада Србије не жели да схвати значај који РТВ има за Војводину, што узимајући у обзир ко у њој седи потврђује ону стару да одело не чини човека.

"Разумемо да је председник Владе Србије разочаран јер Миљацке у програмској шеми покрајинског јавног сервиса нема па да га зато Петказање, Радар, Државни посао, Документ, Политбиро, Бразде, Академац, Кад зазвони, Грување и не занимају", објашњава се у допису.

Даље се тврди да је неспорно да грађанке и грађани Војводине свој јавни сервис желе, подржавају га у његовом настојању да обезбеди квалитетан образовни, културни и информативни програм уз аргумент да је наплативост претплате до почетка ове године на подручју Војводине износила високих 70 процената и поставља питање да ли ће комерцијалне телевизије преузети на себе обавезу да кроз програмске садржаје штите права преко 25 националних или етничких заједница које у Војводини живе а што је РТВ до сада одговорно и професионално спроводила.

"Да ли је остављање близу 1400 запослених на улици нова економска политика Владе Србије која треба да доведе до смањења незапослености? Хоће ли и може ли Влада да реши и један горући проблем, а питање РТВ то свакако јесте, или ћемо се и наредних годину дана реконструисати и бавити ко је и какво пролазно време имао", пита се Европски покрет у свом саопштењу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси