Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РТС – пет и по деценија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 08. 2013.

Аутор: Милка Миловановић Извор: Актер

РТС – пет и по деценија

У документацији РТС-а налази се више од 650.000 филмских и 40.000 видео записа, четири милиона страница текстуалних и 15.000 фоно записа, 550.000 фотографија и слајдова.

Био сам клинац, али клинац са већ богатим радијским искуством, па нисам имао трему. Сам себи сам објаснио да је камера стаклени прозор кроз који ћу гледати, тражећи погледом своје камермане. Био је то добар потез, јер сам се тако опустио и имао утисак да се заиста обраћам својим гледаоцима. Пренос је завршен без иједне грешке – овако је једном приликом новинар Мића Орловић описао тренутке који су ушли у историју Радио-телевизије Србије, када је 28. августа 1958. водио први ТВ Дневник информативно-политичког програма. Дневником из студија на Београдском сајму, Телевизија Београд почела је емитовање програма.

Било је то пре 55 година. Од тада до данас, сликом и речју телевизија је сачувала од заборава све што је било значајно на овим просторима. За ових пет и по деценија телевизија је забележила све значајне догађаје код нас, а у њеној документацији налази се више од 650.000 филмских и 40.000 видео записа. Уз више од четири милиона страница текстуалних и 15.000 фоно записа, ту је и 550.000 фотографија и слајдова.

Радио-телевизија Србије је под данашњим именом основана 1. јануара 1992. године. Крајем 2005. РТС је почео трансформацију у Медијски јавни сервис Србије, а преко УЈРТ-а пуноправан је члан Европске радиодифузне уније.

Ова медијска кућа израсла је из некадашње ТВ Београд, која је ширењем добила два нова програма: Други, иначе први колор-програм на просторима бивше СФРЈ, који је почео емитовање 31. децембра 1971, и Трећи, омладински канал, који је радио од 1. јула 1989. до 1. маја 2006. Емитовање сателитског програма почело је 14. маја 1991, три године касније, у марту, уведен је телетекст, а прва интернет презентација стартовала је за време бомбардовања Србије 1999. године.

Одскора РТС поседује и лиценцу за сертификацију кабловских дистрибутивних и тзв. заједничких антенских система.

РТС данас емитује четири телевизијска и исто толико радио програма, има продукцију носача звука (ПГП), музичку продукцију (народни, забавни, џез, симфонијски оркестар и хор, и дечји хор „Колибри)“, као и издавачку делатност.

Пре осам година РТС је трансформисан у Медијски јавни сервис, који се финансира путем претплате.

Такав начин финансирања, због ниске стопе наплате претплате, требало би да буде промењен новим законом о јавним сервисима, чијим нацртом је предвиђено да два јавна медијска сервиса у Србији – РТС и РТ Војводине буду финансирана из буџета.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси