Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РТВ: Настављамо, крајњим напором
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 08. 2013.

Аутор: Е. Д. Извор: Дневник

РТВ: Настављамо, крајњим напором

Радио-телевизија Војводине саопштила је јуче да наставља рад и поред тога што је у најтежој финансијској ситуацији од настанка. Поводом вести да РТВ од 1. септембра прекида емитовање редовног програма, руководство те медијске куће навело је да се крајњим напорима и залагањем запослених одржава континуитет емитовања радијског и телевизијског програма по утврђеним плановима, а слушаност и гледаност и даље расту.

“Имајући у виду да је прилив прихода од претплате током августа готово прекинут, менаџмент РТВ-а изражава очекивање да ће Влада Србије у најкраћем року обезбедити решење којим ће се производња програма осигурати под истим условима као и у РТС-у”, наведено је у саопштењу.

Тим поводом огласила су се и новинарска удружења. НУНС и НДНВ траже од Републичке владе да “под хитно” пронађе модус и обезбеди “ургентну помоћ” РТВ-у који је у катастрофално лошој финансијској ситуацији.

“Уколико тај медијски јавни сервис, због огромних дугова који су последица небриге државних органа, драстично редукује програм од 1. септембра како је то најављено – то ће бити не само ударац на медијску сцену и мањинска права него и пораз државе”, пише у заједничком саопштењу.

Додаје се да су “изјаве појединих политичара о укидању претплате допринеле да се ниво наплативости претплате додатно смањи, чиме је опстанак јавних сервиса доведен у питање”.

У посебно лошој ситуацији нашао се РТВ јер је ребалансом републичког буџета за 2013. годину та кућа дискриминисана, тврди се у саопштењу.

Из Удружења новинара Србије позивају Владу да финансијски и без одлагања помогне РТВ-у, али и РТС-у, и да што пре буде донет закон који ће обезбедити финансијску независност јавних сервиса. УНС сматра да у условима беспарице јавни сервиси срљају у тзв. грчки сценарио, односно гашење јавних сервис, па оснивање нових, што не би било добро решење, па очекује да Влада, заједно с менаџментима РТС-а и РТВ-а на време обезбеди социјални програм за вишак запослених.

УНС тврди да су Влада и Министарство културе најодговорнији што касни доношење закона који би осигурао финансирање јавних сервиса.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси