Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Сценарио за медијску маглу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 08. 2013.

Извор: Данас

Сценарио за медијску маглу

Редакцијски коментар

Радио-телевизија Србије и Радио-телевизија Војводине могли би доживети судбину која би личила на грчки сценарио, односно укидање државне телевизије. Тако је гласила прогноза једног од чланова Радне групе за израду закона о јавним сервисима. Потврда тог става дошла је убрзо у најавама да би РТВ могла већ од 1. септембра да прекине емитовање програма, јер је задужена за око осам милиона евра. Остао би само информативни садржај.

То је, логично, изазвало незадовољство Брисела, односно институција ЕУ које се баве слободом медија, јер је та телевизија веома важна за мултиетничност Војводине, пошто емитује програм на десет језика националних заједница.

Главни разлог зашто грађани Србије не плаћају претплату, а наплата је највећа у Војводини, па отуд и чуђење зашто је РТВ у тако лошем стању, налази се у наводно неквалитетном садржају, бројним репризама и у лошем информативном програму.

Поједини неће да плаћају претплату због наводне политичке обојености РТС, без обзира на то што је плаћање ТВ претплате законска обавеза још од 2003. А изјаве политичара и намера да се укине претплата допринели су да се ниво наплативости додатно смањи, чиме је опстанак јавних сервиса додатно доведен у питање.

Занимљиво је да ни Радна група која ради на изради медијских закона никада од власти није добила одговор на питање зашто се одустаје од претплате, односно накнаде и прелази на финансирање из државног буџета. Одговор на ово питање је крајње једноставан.

Од претплате се одустаје јер је део предизборних обећања владајуће Српске напредне странке. Друго је питање да ли ће власт поклекнути пред притиском Брисела да се претплата не укида. Основни аргумент из Брисела је да нема разлога за укидање претплате јер јавни сервиси иовако имају доста стабилне изворе прихода.

Друга бојазан Европљана односи се на не баш тако весело искуство са некадашњом Милошевићевом државном телевизијом, која је била у служби његове партије - СПС.

Прецизније, на могућност да власт по старом обичају - вежи коњ где ти газда каже - одлучи да изврши утицај на уређивачку политику јавног сервиса и тражи да се о неким темама не отвара јавна полемика.

Најблаже речено, да на одређене појаве у друштву "зажмури на једно око". Ипак, познајући наше политичаре, не би било немогуће да се тражи и да зажмуре на оба ока и успут окрену главу на другу страну.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси