Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РТВ неће прекинути емитовање програма
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 08. 2013.

Аутор: В. Аранђеловић Извор: Политика

РТВ неће прекинути емитовање програма

Вест да ће Радио-телевизија Војводине (РТВ) од септембра прекинути емитовање програма због финансијских тешкоћа, надлежни у овој медијској кући јуче су демантовали. И поред тога што је покрајински јавни сервис „у најтежој финансијској ситуацији од њеног настанка, програм се емитује по утврђеним плановима”, саопштавају надлежни у овој телевизији.

Финансијске проблеме посебно је отежала чињеница да је прилив новца од претплате у августу скоро прекинут.

Надлежни у Министарству културе и информисања нису одговорили на питање „Политике” шта ће предузети како би РТВ избегла „грчки сценарио” по коме је влада те земље, због мера штедње, прво угасила, па основала нову државну телевизију.

Душан Јаковљев, председник одбора за информисање Скупштине Војводине, изјавио је јуче да Војводина због својих специфичности не може да опстане без јавног сервиса и да су шансе да РТВ преживи сведене на нулу ако у Београду не промене однос према покрајинском јавном сервису. Такође, он је објаснио и да је скупштина Војводине упутила покрајинској влади сугестије и предлоге о томе како да се ова драматична ситуација реши у разговорима са Владом Србије.

Запослени у РТВ кажу да су услови у којима раде тешки: последња примљена плата била је мајска, програм производе уз помоћ опреме којој је одавно истекао рок трајања, пристижу неизмирени рачуни за станарину (РТВ од рата 1999. нема свој радни простор), струју...

– У редакцији сваки папир штампамо са обе стране, са догађаја се често враћамо без материјала, јер касете не раде... Многи стално запослени су на боловањима, без наде да ће примити плату. Због тога три пута више раде они који имају привремени уговор – причају за „Политику” запослени у РТВ.

Ауторка емисије „Документ”, Ержика Пап-Рељин, каже да је могући излаз из тешке ситуације у решењима која би могла да понуди Влада Србије.

– Не бих се сложила са причом да је финансирање из буџета јавних сервиса супротно од онога што Брисел од нас очекује. Јавни сервис Мађарске је државни, такође и Словачке – каже Ержика Пап-Рељин.

Састанак менаџмента РТС и РТВ са републичком и покрајинском владом, на коме би се пронашао минимални финансијски ниво за рад тих медијских кућа, једини је начин да се преброде тешкоће, сматра генерални секретар Удружења новинара Србије (УНС) Нино Брајовић.

– Не видим ниједан разлог зашто и Влада Војводине не би помогла, с обзиром на то да је 70 одсто прихода од претплате са територије покрајне одлазио РТВ – каже Брајовић и апелује на грађане, да без обзира на најаве политичара, плаћају претплату како би сачували квалитетно информисање.

Излазак из кризе јавних сервиса није могуће без буџетске интервенције, сматра и потпредседник Независног удружења новинара Србије (НУНС) Драган Јањић, и наглашава да истовремено треба пронаћи и механизам како би се сачувала њихова независност у раду.

– Најодговорнији за овакву ситуацију су скупштинска тела која руководе јавним сервисима, а потом скупштина и влада који касне са доношењем неопходних закона – упозорава Јањић.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси