Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РТВ склапао низ штетних уговора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 08. 2013.

Извор: Дневник, Танјуг

РТВ склапао низ штетних уговора

Синдикат новинара при Градском већу Савеза самосталних синдиката Новог Сада затражио је јуче да надлежни истражни органи утврде кривичну одговорност за низ штетних уговора, вредних више стотина хиљада евра, које је у протеклом периоду закључило руководство Радио-телевизије Војводине.

Уговори који су закључени од краја 2011. до средине прошле године, са одређеним дистрибутерским кућама на Кипру и у Београду о куповини филмова и серија, и други примери расипничког понашања менаџмента РТВ-а, разлози су тешког финансијског стања у којем је покрајински медијски јавни сервис, рекао је председник тог синдиката Боро Лазукић на конференцији за новинаре.

- Закључени штетни уговори показују да није проблем у ефикасности наплате ТВ претплате или у којој мери ће тај јавни сервис бити финансиран из буџета, него је искључиво проблем у менаџменту и начину пословања - оценио је он и истакао да плате запосленима у РТВ-у нису исплаћене за јун, јул и август, а доприносе је та кућа последњи пут уплатила за мај ове године.

Лазукић је навео да је руководство РТВ-а са кипарском фирмом “Пермишн енд рајтс” уговорило набавку филмова и ТВ серија у укупном износу већем од 55 милиона динара, а први такав уговор, вредан око 100.000 евра, закључен је 22. децембра 2012. године.

Плаћање је обављено преко једне кипарске банке, у десет месечних рата “давањем десет оверених меница”, прецизирао је Лазукић и додао да је тај уговор потписао претходни генерални директор РТВ-а Синиша Исаков, који је сад на дужности саветника првог човека те куће Срђана Михајловића.

Како је рекао Лазукић, други спорни уговор са истом кипарском компанијом о набавци филмова и серија, вредан 250.000 евра, потписао је помоћник генералног директора РТВ-а Душко Шушак, а Исаков је са београдском кућом “МФЦ Мегаком” закључио сличан уговор од 131.500 евра.

Синдикат новинара тражи одговоре и на питања, казао је Лазукић, по каквом критеријуму је одређен распон плата у РТВ-у од 1,5 до 13, што је супротно одговарајућем правилнику о стимулацијама, као и да буде истражено под којим условима су са одређеним људима потписивани такозвани “уговори заштитних падобрана”, вредни од 20.000 до 30.000 евра.

Затражено је и да се утврди одговорност Управног одбора РТВ због мењања финансијског плана те медијске куће у току протекле године и “да ли је пробијен фонд за личне дохотке и остала примања, а да истовремено вредност бода није повећавана”.

Лазукић је питао на основу чије одлуке је отворено дописништво РТВ-а у Београду, колико радника ради у њему и колики су трошкови, као и “да ли су укупна потраживања добављача РТВ-а око седам милиона евра”. Он је упитао и колико је радника запослено у последњих годину дана у тој кући, а да се “стално потенцира, што сматрамо некаквом врстом застрашивања, како постоји вишак запослених у РТВ-у”. Лазукић је оценио да се проблем финансирања РТВ-а користи и у политичким препуцавањима па се тако, како је навео, између осталог чуло и то како тешка финансијска ситуација прети да буду укинути програми на језицима националних заједница.

Синдикат новинара тражи да надлежни истражни органи што пре обаве истрагу стања у РТВ-у и поднесу кривичне пријаве, рекао је Лазукић и нагласио да је неопходно донети сет закона којима ће бити уведен ред на медијској сцени Србије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси