Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РТС слави пет и по деценија рада
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 08. 2013.

РТС слави пет и по деценија рада

Пре тачно 55 година на београдском сајму почело је емитовање програма Телевизије Београд. Од времена када су снимци из света, на филмским тракама, стизали возом или авионом са даном закашњења, до доба дигиталне телевизије, РТС већ пет и по деценија поставља стандарде.

 

На данашњи дан 1958. године, на београдском сајму почело је емитовање програма Телевизије Београд. Упркос бројним тешкоћама, Информативни програм РТС-а бележи највећу гледаност.

Телевизија Београд представила се тросатним програмом - од Дневника, спорта, филма, ТВ драме, интервјуа до забавног програма, и тако је поставила стандарде.

И за живот и за вести, тих касних педесетих, било је стрпљења. Тако су снимци из света, на филмским тракама, стизали возом или авионом дан касније.

Први самит несврстаних 1961. године био је изазов и за државу и за телевизију, јер је то био први пренос једног догађаја.

Београд 1965. године добија симбол, а телевизија предајник - Авалски торањ. Убрзо је РТС добио и нову зграду у Абердаревој улици, а почетком седамдесетих има и Други програм.

Тада смо живели свакодневницу Живковића кроз "Грлом у јагоде", правили диверзије са "Отписанима", путовали са "Камионџијама", разговарали "Образ уз образ" са Миленом Дравић и Драганом Николићем и њиховим гостима.

Знање је постало ближе уз научни програм, а спортске легенде вечне кроз емисију "Индирект". Деца су расла уз "Полетарац", "Невен" и "Коцкицу".

Кризу осамдесетих осетили су "Шурдиловићи" и "Попадићи" у серијама "Врућ ветар" и "Бољи живот".

Временом је било све више емисија уживо, основни су Београдски програм и Трећи канал, изграђена је зграда на Кошутњаку.

Пренос Титове сахране 1980. године био је подвиг за телевизију тог доба. Слика пада режима у Румунији 1989. године у свет је отишла преко Београда.

Онда је почео рат - рат између народа и рат новинара са етиком професије. За деведесете је плаћена превисока цена, у нападу НАТО-а, у ноћи између 22. и 23. априла 1999. године бомбардована је телевизија и страдало је 16 радника РТС-а. Телевизија је запаљена 5. октобра 2000. године.

Пре осам година РТС је постао Медијски јавни сервис. Са новим миленијумом, расло је и поверење гледалаца. Информативни програм води у маратонској трци - РТС извештава са свих континената.

Публика је остала верна и серијском програму РТС-а. У години када је обележено пола века телевизије, снимљено је највише серија него и једне године до тада.

Рођен је и Дигитални програм - целодневни програм културе и уметности, телевизија за 21. век.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси