Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РРА данас шаље "одбијенице"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 08. 2013.

Извор: Б92, Танјуг

РРА данас шаље "одбијенице"

РРА данас шаље телевизијама "Нова" и "Коперникус Свет плус 3" решења којима су одбијене њихове пријаве за издавање националних фреквенција.

Танјугу је у том регулаторном телу речено да учесници конкурса имају право на подношење приговора на одлуку Савета РРА у року од 15 дана од дана пријема решења, након чега ће Савет донети одлуку по приговору.

Савет је дужан да одлуку о приговору донесе у року од 30 дана од дана његовог подношења и против ове одлуке Савета мозе се покренути управни спор. 

Савет РРА на седници одржаној 9. августа није доделио дозволу за емитовање телевизијског програма ниједној од две заинтересоване телевизије и нагласио да је према закону дужан да распише нови јавни конкурс. У саопштењу РРА је тада наведено да ниједна од две телевизије које су имале потпуну и благовремену документацију, а учествовале су на јавном конкурсу за фреквенцију која је остала упражњена гашењем ТВ Авала, нису добиле потребан број гласова чланова Савета. 

Гласање је било тајно, а два члана Савета гласала за Телевизију "Нова", три члана за "ТВ Коперникус Свет плус 3", а четири нису дала глас ни за једног подносиоца пријаве. 

"Према Закону, Савет РРА је дужан да поново распише јавни конкурс, изузев ако Министарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација не одлучи да мрежу К5, угашене ТВ Авала, уступи за процес дигитализације Републике Србије, што значи да би требало променити План расподеле радиофреквенција", наведено је у саопштењу. 

Државни секретар у Министарству спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Стефан Лазаревић изјавио је јуче да је став тог министарства да национална фреквенција која је остала упражњена гашењем телевизије "Авала" треба да буде искоришћена за процес дигитализације, али да још није извесно да ли ће се то догодити будући да Републичка радиодифузна агенција још није донела коначну одлуку. 

Лазаревић је Радио-телевизији Србије рекао да је предуслов таквог пренаменовања упражњене фреквенције да РРА у жалбеном поступку не додели ту фреквенцију некој телевизији. 

Он је објаснио да је Министарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација израдило план расподеле чијим доношењем ће се та фреквенција предодредити да се користи за процес дигитализације, међутим тај правилник не може да буде усвојен пре коначне одлуке РРА. 

Министарство је, како је објаснио, такође, у претходних годину дана завршило израду свих пројеката потребних за процес дигитализације, разрешило све недоумице и отворена питања која су кочила процес и успоставило ефикасне механизме координације између институција задужених за процес дигитализације. "Ми смо од ЕУ добили опрему којом смо инсталирали иницијалну мрежу, али због непостојања слободних фреквенција не користимо сву опрему односно нисмо успоставили ту мрежу", рекао је Лазаревић. 

Према његовим речима, уколико би упражњена фреквенција била коришћена за процес дигитализације било би могуће остварити покривање 60 одсто територије Србије дигиталним сигналом за неколико месеци, а до краја године чак 80 одсто територије. Он је подсетио да је процес дигитализације међународно преузета обавеза Србије, а да ће поглавље десет у преговорима са ЕУ које се бави телекомуникацијама бити једно од првих које ће бити отворено и да ће дигитализација бити предуслов за његово затварање. 

"Уколико дигитализацију не бисмо завршили до 17. јуна 2015. велики број наших грађана који примају ТВ сигнал аналогним системом могли би да остану без ТВ сигнала, посебно је реч о грађанима у пограничним подручјима", казао је Лазаревић. Он је додао да процес дигитализације неће превише коштати грађане а да ће држава помоћи онима који су социјално најугороженији да спроведу прелазак на дигитални пријем.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

23.08.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 12:06

Konzervacija kanala mreze K-5 (bivse TV Avale)

U gore navedenom tekstu stoji:

"Lazarević je Radio-televiziji Srbije rekao da je preduslov takvog prenamenovanja upražnjene frekvencije da RRA u žalbenom postupku ne dodeli tu frekvenciju nekoj televiziji.

On je objasnio da je Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija izradilo plan raspodele čijim donošenjem će se ta frekvencija predodrediti da se koristi za proces digitalizacije, međutim taj pravilnik ne može da bude usvojen pre konačne odluke RRA."

"Savet je dužan da odluku o prigovoru donese u roku od 30 dana od dana njegovog podnošenja i protiv ove odluke Saveta moze se pokrenuti upravni spor", pise u drugom pasusu ovog teksta.

Upravni spor moze da traje mesecima i godinama, a do konacnog resenja frekvencijski kanali mreze K-5 se "zaledjuju" i "konzerviraju", a resorno ministarstvo ne moze da donese odluku o izmeni odgovarajuceg plana raspodele radio-frekvencija, ukljucujuci i aneks 4?!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси