Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Запослени из Наше речи поново у редакцији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 05. 2009.

Извор: Данас

Запослени из Наше речи поново у редакцији

Запослени из Наше речи поново у редакцији

Лесковац - Десетак запослених у лесковачком недељнику Наша реч ушли су јуче у просторије фирме седам месеци после прекида излажења овог листа чији се први број појавио далеке 1944. године.

Акцијски фонд Србије именовао је новинарку Љиљану Стојановић за заступника државног капитала, јер је са већинским власником Николом Динчићем уговор раскинут пре месец и по дана.

- Наша реч престала је да излази пре готово седам месеци, а бивши власник Никола Динчић није исплатио новинарима и осталим члановима колектива једногодишњу зараду и допринос за пензијско-инвалидско осигурање за осам месеци - каже Љиљана Стојановић, заступник државног капитала у Нашој речи.

Љиљана Стојановић, која годинама ради у овој редакцији, истиче да је намера десетак новинара и службеника ове информативне куће да покрену излажење листа који има традицију дугу шест и по деценија, али је тренутно непознаница какво их стање у предузећу очекује.

- Не знамо шта смо заправо затекли, али ће се све знати када сачинимо попис технике, али и сазнамо право стање обавеза нашег колектива - вели Стојановићева, која додаје да пореска инспекција и инспекција за привредни криминал врше увид у пословање бившег власника Наше речи.

Према подацима Агенције за приватизацију, појашњава Стојановићева, рачун фирме је у блокади за 2,6 милиона динара, али додаје да постоји оправдана бојазан да је много већи и да ће то отежати појаву првог броја Наше речи, који сви желе да припремају у нади да ће се изаћи врло брзо, можда већ наредне недеље.

Чедомир Ђорђевић, шеф технике у овој кући, каже да је то, и поред добре воље радника да направе нови број Наше речи после седмомесечне паузе, скоро немогуће, јер је од технике, која је била на завидном нивоу, остало врло мало.

- Технички део је у веома лошем стању, мало је рачунара и то је недовољно за израду новина - појашњава Ђорђевић.Радници који су остали верни Нашој речи надају се бољим временима. Очекују да им локална самоуправа пружи материјалну подршку како би се оживео недељник који је деценијама био својеврсни сведок историје града и читавог југа Србије.- Ова кућа је много пута допринела реализацији јавних интереса града, она је културно добро, модел комуникације на који су грађани Лесковца навикли и лично сам задовољан поновним покретањем листа - каже Светомир Николић, дугогодишњи новинар Наше речи.

Антрфиле : Подстанари

Информативна кућа Наша реч продата је 29. марта 2007. године Николи Динчићу, сину дугогодишњег новинара те редакције Љубише Динчића, за нешто више од милиона динара. Тим новцем је, у ствари, купљено име и техника, јер је редакција подстанар у просторијама које су власништво града Лесковца.

Д. Коцић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси