Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дуг за ТВ претплату застарева за годину
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 08. 2013.

Аутор: М.Петровић Извор: Блиц

РТС и Танјуг морају да отпуштају

Дуг за ТВ претплату застарева за годину

Прелазак РТС-а на буџетско финансирање, како најављује помоћник министра културе Драган Коларевић, неће значити да је престала и обавеза да грађана да уплате дуг за претплату настао до тренутка њеног укидања. Та обавеза, међутим, застарева у року од годину дана. То значи да грађанима може бити наплаћен само онај износ који дугују у години дана пре него што је покренут судски поступак због неплаћања претплате.

Професор Владимир Водинелић објашњава да РТС може да тужи неплатише и за дугове настале пре тих годину дана, али и да дужници могу да уложе “приговор застарелости”, што може да доведе до тога да их суд ослободи плаћања дуга старијег од годину дана од дана покретања поступка.

Генерални директор РТС-а Александар Тијанић каже да из ове куће месечно шаљу 300.000-400.000 опомена нередовним платишама, али додаје да не зна колико је тужби поднето, нити какав је њихов епилог.

„Држава је под притиском комерцијалних телевизија, које покушавају да преузму функцију јавног сервиса од РТС-а, али и да приграбе приход РТС-а од маркетинга који износи око 17 милиона евра. Једни би да узму ауторе и емисије, други информативни програм, трећи документарни, а сви заједно би да поделе приходе од нашег маркетинга”, каже Тијанић.

Тијанић пита и да ли држава има 80 милиона евра, колико је РТС-у потребно да би функционисао уз постојећи приход од маркетинга, и додаје да би могли да раде и са 60 милиона евра из буџета ако држава обезбеди паре за социјални програм за 1.000 људи.

Истовремено, планирана трансформација Танјуга у владин биро за информисање, значила би, према оценама људи из струке, нестајање Танјуга као медија, што би довело и до отпуштања барем половине од нешто више од 200 запослених.

“Имати 200 у Владином бироу за информисање је превише. Владина прес служба већ има тридесетак запослених, тако да би велики број људи из Танјуга морао да оде”, оцењује председник НУНС-а Вукашин Обрадовић, али истовремено сумња у спремност садашње владе да отпусти 100 новинара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси