Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Без ТВ претплате нема Лиге шампиона и Холивуда
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 08. 2013.

Аутор: Александар Рокнић Извор: Данас

Које су последице преласка РТС и РТВ на државни буџет

Без ТВ претплате нема Лиге шампиона и Холивуда

Одлука Владе Србије да пребаци Радио-телевизију Србије и РТВ Војводину на државни буџет изазвала је забринутост међу представницима Европске уније који се баве слободом медија. Како сазнаје Данас, они страхују да би уношењем државних пара могло да дође и до покушаја политичке контроле уређивачке политике јавног сервиса, што је супротно свим стандардима ЕУ.

 

Један од великих проблема, пре свега за гледаоце, представљаће и то што РТС и РТВ не би убудуће смели да купују комерцијалне садржаје државним новцем, односно морали би да куповину програма као што су утакмице фудбалске Лиге шампиона или холивудски хит филмови, такозвани блокбастери, плаћају из сопствених маркетиншких прихода, за шта јавни сервиси немају довољно новца.

То практично значи да ће РТС и РТВ морати да раздвајају приходе и да за сваки динар објашњавају где је утрошен.

У ЕУ напомињу за Данас да нема идеалног решења за РТС и РТВ, али да је за „ЕУ јако важно да опстану јавни сервиси“ и да „имају дугорочан и стабилан прилив новца“, као и да се за „РТВ Војводину нађе квалитетно решење“, јер је реч о јавном сервису веома важном за једну мултиетничку средину каква је Војводина.

Нацрти закона о електронским медијима и о јавним сервисима требало би да буду објављени данас или сутра, према најавама помоћника министра културе Драгана Коларевића, када ће уједно и почети јавна расправа о решењима како регулисати ову област. Овим законом, подсетимо, предвиђа се укидање претплате за јавни сервис, а РТС и РТВ ће се у периоду од две године финансирати из буџета, о чему је Данас први писао.

Иако је више пута било најављивано да ће ови предлози закона бити објављени, јавна расправа је одлагана, јер представници власти нису могли да пронађу решење на који начин ће обезбедити средства за финансирање РТС. Ова два медијска закона, као и нови закон о јавном информисању који је већ прошао јавну расправу морају да се усвоје најкасније у септембру због извештаја Европске комисије о напретку Србије.

Експерткиња Европске комисије која учествује у изради медијских закона у Србији Сандра Башић Хрватин рекла је недавно за Данас да је више пута упозорила власти у Србији да добро размисле о идеју да се претплата укине, јер „када се једном укине биће је после тешко вратити“.

За РТС 24 милиона евра

Ребалансом буџета за ову годину у оквиру средстава Министарства финансија и привреде предвиђено је 2,4 милијарде динара, односно 24 милиона евра за финансирање јавног сервиса, речено је Данасу раније у Министарству финансија. Генерални директор РТС Александар Тијанић, који већ неко време упозорава да је ова медијска кућа на рубу егзистенције, напоменуо је да је за функционисање јавног сервиса неопходно бар 80 милиона евра годишње.

Права на пренос

Најбољи фудбал Старог континента гледаоци јавног сервиса су ове године могли да прате само средом, јер је РТС откупио пакет права преноса који садржи „фирст-пицк“ - важнији сусрет Лиге шампиона тог дана, финални меч и меч Супер купа. Аренаспорт је откупила пакет права на све утакмице уторком и средом.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси