Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "Укидање претплате има много мана"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 08. 2013.

Извор: Б92

"Укидање претплате има много мана"

РТС и РТВ ће се финансирати из буџета, а људи из струке сматрају да то решење има много мана. Претплата је велико оптерећење за грађане, каже Коларевић.

 

РТС и РТВ у наредне две године не морају да брину о финансијама - у том периоду привремено ће се финансирати из буџета.

“Сматра се да је таква економска ситуација да је претплата, односно било који вид претплате, велико оптерећење за грађане Србије који су сиромашни, и као привремено решење се узима финансирање из буџета на две године. Значи, дефинише се шта је то јавни интерес у јавном информисању и само ће се за то користити тај новац, а све друго што је комерцијално пословање, то ће бити на посебном рачуну”, каже за Б92 Драган Коларевић, помоћник министра културе. 

На недостатке оваквог решења, пре свега на то што би могло да угрози независност јавног сервиса или отежа поновно увођење претплате у будућности, стручњаци су од раније упозоравали. 

  “Ми се залажемо, и то ћемо рећи на јавној расправи, за комбиновани начин финансирања јавног сервиса, то је претплата, недостајући део - из буџета и комерцијални део. Дакле, то је оно што сматрамо идеалним решењем. Финансирање само из буџета има много мана, између осталог отвара могућност политичког притиска на јавне сервисе без обзира на гаранције које стоје у закону", каже за Б92 Вукашин Обрадовић из НУНС-а. 

Нови модел, и то немачки, чека и Танјуг, који би требало да се трансформише у Биро за комуникације Владе Србије, мада у њему већ данас ради тридесетак људи. 

"Он ће се бавити оним информацијама које су од непосредног значаја за Владу, како оним информацијама које треба прикупити у свету, тако и оне које треба ми да пошаљемо у свет, у том случају он не би био медиј, као агенција, и не би био конкуренција на овај начин као сад", каже Коларевић. 

Новинарска удружења сматрају да ово изнуђено решење коначно треба да дефинише улогу државе у Танјугу, али и да ова агенција не буде неравноправни конкурент приватним агенцијама. 

"Нисмо видели никакав ни нацрт тог плана ни закона. Оно што мислимо и што је наш став јесте да би адекватан социјални програм за колеге из Танјуга, који јесу вишак, то било прихватиљиво. И да Танјуг тада, ако би био "биро за комуникације", не би могао да буде на тржишту - да не буде нелојална конкуренција другим новинским агенцијама", каже Петар Јеремић из УНС-а. 

Планови за трансформацију Танјуга још нису потпуно завршени, па ће тек у будућности бити одлучена судбина свих запослених. Ипак, на будућа решења на медијској сцени могло би да утиче и то ко ће постати нови министар културе...

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси