Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Надмоћ нета: Продат Вашингтон пост
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 08. 2013.

Извор: Танјуг

Надмоћ нета: Продат Вашингтон пост

Вашингтон пост ће за 250 милиона долара бити продат оснивачу и извршном директору Амазона Џефрију Безосу (49), пренели су амерички медији.

 

Како се наводи, Амазон неће имати никаквог учешћа у куповини, већ ће вашингтонски дневник и штампарија постати власништво Безоса, који ће имати стопроцентни удео у листу.

"Пост" је као и други писани медији у САД у последњој деценији запао у финансијске тешкоће, растом посећености интернета и преласком новина са штампаних на дигитална издања.

Нови власник Џефри Безос важи за стрпљивог инвеститора и дугорочног стратега, што га чини атрактивним купцем, наводе електронски медији.

"Године искуства у овој грани и бројни изазови које смо превазишли нам дају за право да се запитамо да ли уопште постоји бољи купац. Џеф Безос је доказао своју генијалност и за технологију и за бизнис. Његов стратешки приступ послу и лична пристојност чине га сјајним новим власником", рекао је извршни директор Поста Доналд Грејем.

"Вашингтон пост", уз "Њујорк тајмс" најпрестижнији амерички дневни лист, као и његова штампарија били су у власништву породице Грејем последњих 80 година.

Примопредаја власништва ће формално бити обављена у року од 60 дана, када ће и компанија која издаје чувени лист вероватно добити ново име, као и бар део новог менаџмента.

"Нећу свакодневно водити лист, али уверавам вас да ћу одржати све вредности на којима почива Вашингтон пост. Наравно, предстоје нам промене у наредним годинама. Интернет је заслужан за трансформацију сваког елемента у овом послу, он је скратио 'рок трајања' вести, због њега је дошло до ерозије извора прихода на које се индустрија дуго ослањала, али је омогућен о нови начин тржишне борбе, међу којима су и они који имају минималне трошкове", навео је Безос у писму запосленима.

Он је истакао и да још нема прецизан план какве ће промене "Пост" претрпети у наредним годинама.

"Вашингтон пост" је ове године седма најпопуларнија дневна новина у САД, чији је просечни тираж у првих седам месеци 2013. био 474.767, односно 6,5 одсто мање у односу на исти период прошле године.

Богатство Џефа Безоса процењено је на 25,2 милијарде долара.

Иначе, протеклог викенда је објављено да је медијска компанија "Њујорк тајмс" одлучила да прода легендарни "Бостон глоуб" милијардеру Џону Хенрију, власнику бејзбол клуба Ред Сокса.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси