Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Потребно оштрије кажњавање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 08. 2013.

Аутор: Е. В. Н. Извор: Вечерње новости

Потребно оштрије кажњавање

Дa ли ће ТВ Нова или Коперникус почети да емитују програм на националној фреквенцији - биће познато сутра. Савет Републичке радиодифузне агенције расправљаће на редовној седници о дозволама, али и о притужбама на рад Телевизије Пинк.

Одлука о томе да ли ће „ружичаста“ ТВ да буде кажњена или не требало је одавно да буде донета, али је седница одложена, јер Савет РРА никако да се састане у сезони годишњих одмора.

Новинарска удружења и Асоцијација медија тражили су реакцију РРА у случају Пинка, али је још чекају. Поједини имају притужбе на неажурност у раду, због које ће сутрашња, 28. седница од почетка године, имати чак 37 тачака дневног реда.

На „лењост“, овог регулаторног тела, бежање од тешких одлука и избегавање изрицања казни било је много притужби у јавности последњих дана. У РРА, међутим, кажу да за многе ствари нису они криви, већ да су законске казне благе, а процедуре којих морају да се придржавају неефикасне.

- Готово да нема седнице да не донесемо неку казнену меру. До сада смо против емитера писали хиљаде, можда и 10.000 тужби, јер крше Закон о оглашавању - објашњава за „Новости“ Горан Караџић, заменик председника Савета РРА.

- Истина је да су емитери платили милионе за те казне, али то је тек мали део. Огромна већина је застарела, јер мора да се реши у року од две године од када је прекршај направљен. Ми урадимо наш део посла, а нисмо криви за то што су судови неефикасни.

Караџић објашњава како се за продужавање рекламних блокова и непоштовање других правила рекламирања иде код судије за прекршаје. Боље би и ефикасније било, сматра, када би те казне могао да наплаћује сам РРА.

- Такво решење постоји у неким државама, али нам је речено да је то код нас противно Уставу - објашњава Караџић.

- Ако је тако, онда треба мењати Устав, а не да будемо неефикасни. Често људи кажу да су казне преблаге. Па не можемо ми да изричемо казне по милион динара, ако је максимум 100.000 динара, на пример.

Новинарска удружења и Асоцијација медија последњих дана, ипак, траже ефикаснији рад овог регулаторног тела. Могли су се чути и захтеви о одузимању дозволе ТВ Пинк, али да би се то догодило потребно је предузети неке мере које претходе.

- Прво што можемо да урадимо јесте да изрекнемо опомену ако утврдимо прекршај. После опомене следи упозорење, које мора да буде емитовано у програму - објашњава Караџић.

- Следећи корак је привремено одузимање дозволе за рад на 30 дана, па тек онда трајно.

Од свих националних телевизија дозвола је трајно одузета само ТВ Авала. Пример за привремено склањање из етра је БК ТВ, која касније, на конкурсу, није добила нову дозволу. Дозволе су на дуге стазе одузете и бројним локалним ТВ станицама.

Нова или Коперникус

Чланови Савета РРА на сутрашњој седници одлучиће да ли ће коришћење националне фреквенције добити ТВ Нова или ТВ Коперникус Свет плус 3. Одлука је раније одложена због одсуства појединих чланова савета. Критеријуми за одабир биће - пословни успех, искуство, квалитет програма, транспарентност капитала...

Осим националне, биће додељене и регионалне фреквенције за које су конкурисали - ТВ Јединство и ТВ НП из Новог Пазара, ТВ Телемарк из Чачка, Моја ТВ из Београда и Радио М из Књажевца.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси