Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Редакција поред штале
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 08. 2013.

Аутор: Б. Царановић Извор: Вечерње новости

Редакција поред штале

Забржје, село код Обреновца, једино је у Србији које се може похвалити својим новинама. Месеч ник, понекад и двомесечник, зависи кад се скупе паре за штампање - „Забрешке новине“, ове године славе седми рођендан.

 

Главни и одговорни уредник, новинар, финансијски директор, власник Момчило Срећковић Моци познат је и по томе што ниједан број никада није продао.

Тираж од 1.000 примерака, од првог броја - дели бесплатно мештанима села, амбасадама, предузећима.

Редакција „Забрешких новина“ налази се на најнеобичнијем месту. Дели зид са шталом, у којој уз музику свакодневно уживају краве газда-Моција. На улазу у малену просторију стоји налепница „Забрешке новине“, а унутра писаће машине, једна из 1930. године, поклон породице Карађорђевић, совјетски фото-апарат „смена“, а компјутер добијен на поклон од приватника из краја.

Власник и главни уредник Моци, осим што је новинар, један од оснивача Студија Б, први дописник „Вечерњих новости“ из Обреновца, почасни грађанин Обреновца, пре свега је пољопривредник и домаћин великог сеоског имања.

- Пишем, држим школу новинарства за дечицу из комшилука, који пишу за наш лист, организујем штампање сваког броја и затим га разделим, али уз све то - мора да се води домаћинство - прича Моци, најпознатији мештанин Забреж ја. - Имам велику фарму свиња, гајим мангулице, које су постале права реткост, а имам и вијетнамске патуљасте свиње. Осам хектара обрадиве земље и све ми је под засадом. Треба све то покрити.

Велика Срећковићева љубав је новинарство. Или можда само рад. И није му тешко да свако од 900 домаћинстава добије примерак новина, али их и да их раздели свим амбасадама у Београду. Зато каже да се његов лист чита у чак 52 земље.

- Нови број се још припрема, није проблем у текстовима него у финансијама - каже Срећковић. - Давала је општина ранијих година, али се и то проредило и све је тањи буЏет. Да бих издао број, треба ми око 30.000 динара и све сам финансирам од своје пензије. Ове године ми никаква помоћ од општине није стигла. А да буде још горе, наредили су ми из Пореске управе да редакцију „прекрстим“ у пословни простор. Па сад на конту тога, морам годишње да им још и дам 4.100. Ево већ трећу годину плаћам то. А једини од 5.028 села у Србији имамо своје новине. И то бесплатне!

А све о чему пише у Моцијевим новинама, тиче се Забрежана - проблеми који их муче, историји села, жетва, сетва, догађаји...

Мање пара из општинске касе

Из општине Обреновац су нам рекли да је за „Забрешке новине“, за 2013. годину одобрено 30.000 динара, тако да ће вероватно рођендански број изаћи из штампе.

Прошле године ово гласило добило је око 55.000 динара, а 2011. године дупло више.

Први меч под рефлекторима?!

Први број „Забрешких новина“ изашао је још 1936. године. Моци је, како каже, пре седам година само наставио традицију.

- у Забрежју је 1948. одиграна прва утакмица под рефлекторима у старој Југославији, Дрводељац - Партизан. За црно-беле је играо Бобек и дао четири гола. Овде је и зачета српска дипломатија - прота Матеја из Забрежја је послао прво дипломатско писмо, пре 205 година - прича Моци Срећковић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси