Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Угрожено информисање на мањинским језицима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 08. 2013.

Извор: Бета, РТВ

Угрожено информисање на мањинским језицима

Заменица војвођанског омбудсмана за заштиту права националних мањина Ева Вукашиновић изјавила је данас да је због тешке финансијске ситуације у Радио телевизији Војводине (РТВ) угрожен рад редакција које информишу на језицима националних мањина.

Ева Вукашиновић је у разговору са представницима мањинских редакција РТВ навела да је Србија ратификацијом Оквирне конвенцију за заштиту националних мањина и Европске повеље о регионалним и мањинским језицима преузела низ обавеза у области информисања.

Она је казала да, уколико би се укинуло информисање на језицима националних мањина или се свело на мању меру, та чињеница морала бити уврштена у предстојеће извештаје Комитету министара Савета Европе, што би, према њеним речима, имало негативне последице.

"Потребно је да сви релевантни политички фактори у земљи што пре пронађу одржив модел финансирања и функционисања РТВ-а, јер се на европском путу Србије неће толерисати неизвршавање међународним уговорима преузетих обавеза", рекла је Ева Вукашиновић.

Заменица омбудсмана је подсетила да је и Уставом Србије прописано да се достигнути ниво људских и мањинских права не може смањивати.

"Угрожавањем информисања на језицима националних мањина не само да се неће извршити преузете обавезе из наведених међународних докумената, већ ће се кршити и Устав Србије", додала је она.

Помоћник главног и одговорног уредника РТВ Атила Мартон истакао је да су неки од највећих проблема мањинских редакција неодговарајућа старосна структура запослених, политички притисци, али и погрешно схваћена улога мањинских медија заснована на схватању да они служе искључиво за очување културне традиције националних заједница.

Коментари (1)

Остави коментар
суб

03.08.

2013.

Комнен Коља Сератлић [нерегистровани] у 00:00

Ко је луд , а ко је збуњен

Био сам у 132 земље свијета. Посебно смо се бавили мањинским правима, односно проучавали како су ријешена мањинска права. Одговорно тврдим да нема земље на свијету која је мањинама дала таква права као што је Србија. Друго, државни медији - штампани и електронски - не могу бити на језицима мањина. Да ли знате колико има на ција у Бразилу (више од 100), сви су декларишу, и то са поносом ,као Бразилци и сви говоре португалски језик. Да ли знаде колико има нација у САД, сви они говоре енглски и сви се изјашњавају да су Американци. У Бугорској је велики проценат Турака. Сви се изјашњавају да су Бугари исламске вјероисповијести. Њихова партија је трећа по снази у Парламенту и Влади. Никоме не пада напамет да говори турским језиком. Смијешно је у временима кризе и немаштине кукати како су угрожена права нац. мањина, јер РТВ нема пара. Да ли знате каква права имају Срби по свијету. Никакава. У Мађаарској (лично сам био у Сент Андреји) млади Срби не говоре србски, сви говоре мађарски. Основно је да је Србија земља (не могу речћи држава, јер држава не постоји) српског народа. Она је једнонационала и монолитна. Колеге новинари, нема смисла да пишете "заменица омбудсмана". Ако пишете заменица, онда је исправније да кажете именица. У несрећном србском Парламенту, предсједник кааже:"Дајем реч посланици, Мари, Перси" . Зна се шта је посланица. Шта ћемо са женом која је пилот, је ли она пилотка или пилотица. А жена која коси да ли је она косац или косачица. Уозбиљите се србски новинари, зашто прихватате глупости из Крвацеке, односно зашто кроатизирате србски језик.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси