Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Три неистине у једној реченици Жељка Митровића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 08. 2013.

Аутор: Г. И. К. - В. Р. Извор: Блиц

Три неистине у једној реченици Жељка Митровића

Жељко Митровић, власник Телевизије “Пинк”, у Дневнику своје телевизије поново је оптужио “Блиц” да износи неистине како о њему, тако и о његовој компанији, овог пута због нашег писања да за порез дугује 705 милиона динара. Оптужујући “Блиц” да теми пореског дуга није приступио довољно аналитично, Жељко Митровић је у прочитаном саопштењу навео да је “‘Пинк‘ репрограмирао део свог пореског дуга”, да је “‘Пинк‘ само у претходних 40 дана платио држави Србији преко 300 милиона динара”, као и да је “по основу есконтованих, будућих потраживања, у претплати Пореској управи са преко 700 милиона динара”.

 

 Да кренемо редом.

Прво: У „Блицовом“ тексту о пореском дугу Митровићу пише да је „Пинк“ направио споразум са Пореском управом о репрограму дуга од 705 милиона динара, као и да прва од 24 рате, на колико овај дуг треба да буде плаћен, долази на наплату 24. фебруара 2014. Додатак овој информацији је и то да је Митровић морао да стави хипотеке на непокретности да би могао да репрограмира дуг и да је заложио „Пинков“ студио у Шимановцима.

Друго: Жељко Митровић не говори истину када каже да је уплатио више од (граматички исправније од “преко”) 300 милиона пореза у претходних 40 дана. Према званичним подацима Пореске управе, „Пинк интернационал компани“ (пиб 100000274) је од 1. јуна до 31. јула, значи за 61 дан, укупно платио нешто више од 212 милиона динара пореза. А то је за око 88 милиона мање од износа који је Митровић навео.

Треће: Митровић тврди да је на основу есконтованих, будућих потраживања у претплати више од (граматички исправније од “преко”) 700 милиона динара. После дужих консултација стручњака из Пореске управе, утврђено је да не стоји тврдња Митровића да је он у претплати више од (граматички исправније од “преко”) 700 милиона динара. Наводећи термин “есконтна потраживања”, Митровић, према мишљењу порезника, оставља могућност да је своје пореско потраживање уступио неком другом, што је дозвољено, али га то не ослобађа обавезе да не плати порез од 705 милиона динара.

РРА о нападима "Пинка" следеће недеље

Нова седница Савета Републичке радиодифузне агенције (РРА), на којој би могао да буде поништен конкурс за доделу фреквенције коју је користила ТВ “Авала”, али и на којој ће бити речи о нападима ТВ “Пинк” на “Блиц”, биће одржана средином идуће недеље, сазнаје “Блиц”. Горан Караџић, заменик председника Савета РРА, није могао да прецизира датум, али каже да је логично да седница буде идуће недеље јер 11. 8. истиче законски рок за доделу фреквенције.

До поништавања би, како је “Блиц” већ писао, могло да дође по налогу људи из врха Владе Србије. Одлука би формално била образложена потребом да се “Авалине” фреквенције користе за процес дигитализације.

Одлука о додели фреквенције је требало да буде донета 23. јула, али је седница Савета РРА одложена због „недостатка кворума“. Извори “Блица” тврде да је на седницу дошло осам од девет чланова Савета и да би, да су гласали, фреквенција припала “Коперникусу”.

Несумњиво је и да би поништавање конкурса допринело убрзавању дигитализације, који је и међународна обавеза Србије. Министар телекомуникација Расим Љајић подсећа да је и раније од РРА тражио да не расписују конкурс јер су фреквенције неопходне за испитивање дигиталног сигнала.

- Ако се оне ослободе, за месец дана дигиталним сигналом покрили бисмо 80 одсто Србије. Од продаје слободног спектра фреквенција, зарадили бисмо 100 милиона евра - каже Љајић.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

05.08.

2013.

vladimir dedic [нерегистровани] у 13:26

neobično

Meni je neobično kako Blic, odnosno incijalima potpisani autori (novinari?) dolaze do podataka iz Poreske uprave tako lako. Nisam siguran da običan gradjanin ima mogućnost da proverava ko je platio porez a ko nije. Lično mislim da gradjani nisu baš previše zainteresovani za "rat" koji se vodi izmedju ove dve kuće. Ali ovo besomučno prepucavanje već ide na nerve.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси