Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Љимај прети Пресу!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 05. 2009.

Извор: Прес

Љимај прети Пресу!


БЕОГРАД - Бивши командант ОВК и хашки оптуженик Фатмир Љимај прети да ће тужити Прес јер смо објавили транскрипте његових прислушкиваних разговора, из којих се јасно види да је он за 2.000.000 долара купио ослобађајућу пресуду у Хагу.

Интересантно је, међутим, да иако тврди да транскрипти нису аутентични, Љимај признаје да га је хашка слобода коштала милион и по евра, што је у време пресуде било око два милиона долара! Подсетимо, из транскрипата се види да су Љимајеви амерички адвокати тражили чак 6,5 милиона долара како би му издејствовали ослобађајућу пресуду, да је на крају плаћено два милиона долара, као и да су адвокати и пре почетка суђења знали шта ће писати у пресуди?!

И Срби би „купили“ своје генерале

Пресс је пре два дана сазнао и да је главни хашки тужилац Серж Брамерц у разговору са српским државним врхом најавио покретање истраге против наших новина због објављивања Љимајевих транскрипата, а та вест потврђена је прексиноћ и аустријској телевизији ОРФ у самом Трибуналу.Тужбу против Преса Фатмир Љимај је најавио у интервјуу за јагодинску телевизију Палма плус, који ће бити емитован у суботу.

- Прочитао сам све написе у београдском Пресу и могу само да кажем да се ради о чистој дезинформацији. Транскрипти који су објављени једноставно нису тачни. Па, зар мислите да би неко водио такве разговоре из Хашког трибунала, а да притом зна да се сви разговори снимају. Неозбиљно је да неко објави да се у Хашком трибуналу може купити било ко. Да је то тако, пошто ви у Србији имате више пара од нас на Косову, дали бисте милионе за ваше генерале, а Хрвати би дали и 40 милиона евра за Готовину. Та прича о 6,5 милиона је игра, која ће коштати само медиј који је то објавио и српску јавност, која је дезинформисана. Ја јесам своју одбрану платио милион и по евра. Толико су ме коштали адвокати. Око 200.000 евра сам добио од Хага, а остатак пара смо скупили на Косову -изјавио је Љимај.

Он је рекао и да је спреман да да исказ српском Тужилаштву за ратне злочине, које је против њега покренуло истрагу.

- Нека дођу код мене и нека питају шта хоће. Тај исказ ћу дати због правде, а не због тужилаштва. Отворите све што имате. Али подсетићу вас, ја сам три године био у притвору Хашког трибунала и за то време Србија није послала ништа што може да ме терети, а и истрага у Хагу је преврнула све, од моје породице, пара, политичких митинга, па до ангажмана у ОВК - рекао је Љимај.

Спремни за Љимаја

У Тужилаштву за ратне злочине у Београду кажу да су спремни да саслушају Љимаја.

- Ми смо спремни да изјаву Фатмира Љимаја узмемо било где, у складу са законима Србије. А што се тиче транскрипата, чекамо одговор из Хага, пошто смо од Сержа Брамерца затражили истрагу о њиховој аутентичности - каже портпарол Тужилаштва Бруно Векарић.

Фатмир Љимај је ухапшен у Словенији у фебруару 2003. године. У Хагу је био оптужен за убиство 22 албанска и српска цивила у логору „Лапушник“ у пролеће и лето 1998. Иако је Тужилаштво крајем августа 2005. затражило да Љимај буде кажњен са 20 година затвора, он је у новембру ослобођен!

Тужилаштво за ратне злочине Србије недавно је добило одобрење Хашког трибунала да истражује случајеве из предмета Фатмира Љимаја, које Хаг није обрадио. Реч је о пет или шест злочина који су поменути у овом поступку, али нису процесуирани. Један од њих су и страшни злочини над Србима у Клечки.

Антрфиле : Транскрипти и у Скупштини Србије!

Посланички клуб Нове Србије упутио је јуче у Скупштини посланичко питање Влади шта ће предузети поводом притисака којима је Прес изложен од Хашког трибунала.

- Питали смо министарку правде Снежану Маловић и министра културе НебојшуБрадића шта ће предузети поводом најава Сержа Брамерца да ће Прес одговарати ибити процесуиран због непоштовања Хашког трибунала. Ради се о озбиљномнарушавању слободе медија у Србији. Одговор морамо добити најкасније за 15дана - каже посланик НС Александра Јанковић.

С. ВОЈИНОВИЋ - С. ГРКИНИЋ

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси