Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Први порезник Србије понудио оставку
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 07. 2013.

Извор: Танјуг, РТВ

Први порезник Србије понудио оставку

Директор Пореске управе Иван Симич демантовао је данас да избегава плаћање било ког пореза, и истовремено је Влади Србије ставио на располагање свој мандат, из, како је рекао, моралних разлога.

 

Молим Вас да ви, као влада, одлучите да ли и даље могу да обављам ову функцију, јер не желим да радим у атмосфери таблоидних притисака и лажи који су, претпостављам, последица једнаког третмана свих пореских обвезника посебно када је реч о блокадама рачуна због неизмирених обавеза, навео је он у писму које је данас пре подне упутио влади.

Симич је на конференцији за новинаре најавио да ће поднети грађанску тужбу против листа "Ало", због текста у коме тај лист тврди да је Симич признао да избегава плаћање пореза.

Симич је изразио сумњу да је један од разлога зашто су такви наводи сада објављени и чињеница да почиње унакрсна провера имовине и прихода грађана у Србији.

Претходно је Пореска управа саопштила је да ће се Симич данас обратити јавности, на ванредној конференцији за новинаре, "поводом лажи таблоида Ало и ставиће на увид аутентичне документе поводом данашњег текста у том листу".

"Чак и кад је неко законито и етички сасвим чист, у атмосфери таблоидизације и неистина, неки послови практично не могу да се ефикасно раде", наведено је у саопштењу.

Према писању листа Ало, "Симич избегава плаћање пореза за своје приватне компаније, па их је, уместо у Словенији, одакле је пореклом, или у Србији, где спроводи закон, регистровао на Кипру и Британским Девичанским острвима, зонама које важе за пореске рајеве".

Симич је, према тврдњама тог листа, "потврдио да је власник 100 одсто фирме Фломбоyант цапитал лимитед са седиштем на Британским Девичанским Острвима, и то од 2008. године, а ради се о холдинг предузећу које нема запослених и има 100 одсто удела у предузећима СТН холдингс лимитед и ЦАYО холдингс лимитед, која су, такође, холдинг предузећа".

"Регистровати предузећа у тим зонама не значи да се не плаћа порез. Све дивиденде које су ми биле исплаћене до сада, пријављене су Пореској управи Словеније и у Словенији је на то плаћен порез", наводи се у тексту.

"Никада нисам крио власништво над тим предузећима и у року сам све пријавио Агенцији за борбу против корупције у Србији, која је констатовала да у мом случају нема законских или неких других кршења и сукоба интереса због обављања посла в. д. директора Пореске управе", рекао је Симич, пише Ало.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси