Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Зашто РРА ћути на прекршаје „Пинка“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 07. 2013.

Аутор: Б. Анђелић Извор: Блиц

Зашто РРА ћути на прекршаје „Пинка“

Национална телевизија „Пинк“ Жељка Митровића већ скоро две деценије без последица и казни грађанима константно сервира програм у коме се промовишу насиље, алкохолизам и неморално понашање. Власник „Пинка“, свестан мањкавости Закона о радиодифузији али и неспремности регулаторног тела РРА да примени најоштрију казну одузимањем фреквенције, упорно емитује емисије са садржајем насиља и псовки, па и инцеста - „Фарма“, „Тренутак истине“, „Прељубници“...

У РРА за „Блиц“ тврде да није реч о толеранцији према „Пинку“, већ о мањкавости закона...

- Можда се такав утисак стиче, али РРА често покреће прекршајне поступке против многих емитера, па и „Пинка“. Проблем је што је поступак спор и завршава на суду који је претрпан предметима, а ми немамо евиденцију да ли су кажњени емитери платили уопште казну - каже за „Блиц” члан савета Горан Пековић.

Он каже да се у свету и у пракси као најбоље решење показало кад новчане казне директно наплаћује регулатор.

- Имате пример Мађарске у којој је регулатор једног емитера казнио са 150.000 евра због кршења закона. После тога више никада није било проблема с тим емитером - каже Пековић.

Како крше Закон о радиодифузији

Власник „Пинка” је информативне емисије искористио за лични обрачун прво са градоначелником Београда Драганом Ђиласом, а затим и са листом „Блиц” и његовим главним уредником Веселином Симоновићем. Митровић је данима у вестима оптуживао и претио Ђиласу, и то отпочињући свако обраћање са „драги Ђики”.

Незадовољан извештавањем „Блица“ о саобраћајној несрећи у којој је учествовао његов син, Митровић је изнео тешке увреде, и низ неоснованих оптужби и лажи о листу „Блиц” и о Симоновићу.

Прељубници

Инцест и проституција теме су којима се бави ова емисија приказивана у ударном термину. Садржајем „Прељубника” јавност је била згрожена, а РРА је након бројних жалби шокираних грађана које су стигле на њихову адресу против ружичасте телевизије поднела захтев за покретање прекшајног поступка, уз образложење да садржај може да нашкоди физичком, менталном или моралном развоју деце и омладине.

„Пинк“ је само променио име емисији у „Балканске преваре“ и наставио несметано да је приказује.

Тренутак истине

Емисија која је година шокирала јавност. Гледаоци су сведочили потресном признању учеснице да је у детињству доживела инцест након чега је уследило питање водитељке - Да ли је током односа с оцем доживела оргазам?!!!

РРА је реаговала тек након оштрих критика јавности, али без конкретних мера.

Тек 2013. емисија је пребачена у други термин, пола сата пре поноћи.

Фарма

„Пинк“ неколико година емитује, у сопственој продукцији, риалити „Фарма“.

Псовке, вербални и физички обрачуни, као и пушење и конзумирање алкохола међу учесницима, што је такође забрањено, били су свакодневни садржај сваке „Фарме” емитоване на „Пинку“. И поред тога РРА је током свих година била поприлично толерантна. По правилу су реаговали тек након притиска јавности. Једном је то била туча, а други пут изјаве Ере Ојданића да је имао везу са малолетницом.

Најављују и „Фарму 5“ за јесен.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси